Met meer dan 135.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Westermann denkt speelstijl Ajax toch goed aan te kunnen

Heiko Westermann beleefde ondanks de overwinning van Ajax op PAOK een alles behalve gelukkige debuut in Thessaloniki. De Duitse verdediger ging in de fout bij het tegendoelpunt en de speelstijl van Ajax leek hem op zijn zachts gezegd niet op het lijf geschreven. Westermann ziet dat anders, ook na woensdagavond.

04 augustus 2016 - 11:03
UsershyraDesktopajax_dataimages1414cdb90467453f108bd8d4ad5fd0b0_normal
Bosz neemt het op voor Westermann en denkt dat juist hij de Ajaxspeelstijl aan kan. © Pro Shots

De robuuste verdediger moest ogenschijnlijk wennen aan de speelstijl van Peter Bosz waarbij de ploeg vroeg druk wil zetten en de verdedigers daardoor met veel ruimte in de rug spelen. De Duitser vindt dat zelf wel meevallen. “Ik heb met meerdere trainers gewerkt die hun ploeg op deze wijze laten voetballen. Bij het Duitse elftal streeft Joachim Löw bijvoorbeeld hetzelfde soort voetbal na. Misschien iets minder extreem, maar de essentie is vergelijkbaar,” zegt hij tegen Voetbal International.

Voor het feit dat Ajax tegen PAOK zeker in de eerste helft werd weggecounterd heeft de ex-speler van HSV en Real Betis een verklaring. “Voor een verdediging spelen met ruimte in je rug hoeft geen probleem te zijn. Mits iedereen in het team zich aan de afspraken houdt. Je moet in deze speelwijze op elkaar kunnen vertrouwen en goed met elkaar communiceren. Bovendien hebben we snelle verdedigers en een keeper die kan meevoetballen. Dat zijn essentiële kenmerken als je op deze manier wilt spelen.”

Die essentiële kenmerken kwamen er in het uitduel met PAOK allerminst uit, zoveel is duidelijk. Maar voordat we hem nu al helemaal afschrijven: Westermann maakt - zo gaf hij eerder aan in de VI - zelden een goede indruk bij zijn debuut. “'Veel van mijn debuutwedstrijden waren een catastrofe. Van Greuther Fürth tot HSV tot de nationale ploeg; ik speelde steeds slecht tijdens mijn debuut, maar al die wedstrijden eindigden in een overwinning. Dus het had gelukkig geen gevolgen.”

Ook nu had zijn zwakke optreden geen gevolgen. Overigens vond zijn trainer Bosz in gesprek met de NOS niet dat hij de enige was die de zwarte piet moet krijgen, aangezien wel meer Ajacieden door het ijs zakten tegen PAOK. “Als iemand vaak in dit systeem heeft gespeeld, is hij het. Maar hij heeft natuurlijk nog niet vaak met deze jongens samengespeeld. In die zin is het dan misschien wat onwennig. Ik vind dat je nu zeker geen namen moet noemen, want ik vind dat je dan veel meer namen zou kunnen noemen in dat geval.”

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 135.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >