Met meer dan 135.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Arbiters kijken door reputatie Bosz niet anders naar Ajax

Er is deze zomer heel wat gebeurt op spelregelgebied, Dus was er ook een boel te bespreken bij de jaarlijkse bijpraatsessie die de KNVB voor Ajax organiseerde. Scheidsrechter Dennis Higler besprak de regels met de Ajacieden. “Het was extra belangrijk om aan de groep te presenteren wat er is gewijzigd.”

05 augustus 2016 - 20:58
UsershyraDesktopajax_dataimages2fcc29fceb2cf25b088305801f7b2a15_normal
Higler sprak de Ajacieden bij over alle nieuwe spelregels. © Pro Shots

Higler legde de belangrijkste veranderingen uit aan de selecties van Ajax 1 en Jong Ajax. En dat zijn er nogal wat. Denk aan het deels afschaffen van de driedubbele straf bij een penalty, de bal die bij de aftrap ook direct naar achter mag worden gespeeld en dat spelers ook zonder de bal te raken strafbaar buitenspel kunnen staan.

Daarnaast ging Higler ook in op trends in de overtredingen, vertelt de scheidsrechter in gesprek met Ajax Life. “Bijvoorbeeld, waar je in het verleden nog wel gestrekte benen zag op kniehoogte, die voor iedereen makkelijk te zien waren, zie je nu steeds vaker overtredingen waarbij een speler, al dan niet te laat, al dan niet bewust, met de noppen vooruit op de voet of enkel inglijdt. Van die lage overtredingen die gewoon moeilijk te zien zijn. Het is denk ik goed om niet alleen ons, maar ook de spelers er bewust van te maken dat je er nare blessures van kunt krijgen. Let gewoon met bepaalde tackles op.”

Of de spelers zich door het bespreken van de trends ook netter gedragen, durft Higler niet te zeggen. “Dat vind ik lastig. Een aantal jaar geleden zag je bijvoorbeeld heel veel elleboogsituaties, de NOS had zelfs het item ‘Elleboog van de Week’. Dat zie je nu bijvoorbeeld veel minder. Of dat dan hierdoor komt, weet ik niet. Het kan ook zijn dat spelers toch weer op een andere manier met respect voor collega’s omgaan.”

'Voetbal is niet zwart en wit, daarin blijft altijd wel discussie, ook binnen het team.'

Denk trouwens niet dat het bijpraten eenrichtingsverkeer is. Vanuit de spelers kwamen ook vragen. “Het leuke is dat je heel gerichte vragen krijgt en het hangt heel erg af van de positie van spelers in het veld. Ik kreeg bijvoorbeeld de vraag van Veltman hoe het nou precies zit met de nieuwe buitenspelregels.”

“Terwijl Cillessen wilde weten hoe het met de triple punishment (strafschop, rode kaart en schorsing) zit. Dat is voor een keeper natuurlijk essentieel, terwijl het voor een middenvelder minder belangrijk is. Zo zag je dat het wel leefde, want je kunt met bepaalde spelregels ook je voordeel doen.”

Niet alleen zorgde het verschil in posities voor andere vragen, het leverde ook discussies op. “Er kwam bijvoorbeeld een filmpje (veel wordt besproken aan de hand van video’s, red) voorbij. Daarin zie je een aanvaller die overduidelijk buitenspel staat, die zie je teruglopen en je ziet de verdediger achter zich kijken en denken: hé shit, daar staat er één, ik moet die bal wegkoppen.”

“Daarvan zeiden de aanvallers: ik doe niks, ik sta stil, ik beïnvloed niemand, dus wij vinden het terecht dat deze situatie in de nieuwe spelregels geen buitenspel is. Terwijl de verdedigers zeggen: eigenlijk vinden wij het nergens op slaan, want hij staat daar wel, hij leidt mij af. Dat zijn wel mooie dingen om te zien. Voetbal is niet zwart en wit, daarin blijft altijd wel discussie, ook binnen het team.”

Naast dat de Ajacieden dus te maken krijgen met een aantal nieuwe regels, krijgen de scheidsrechters ook te maken met een nieuwe trainer bij Ajax. Waar Frank de Boer vrijwel altijd rustig was, heeft Peter Bosz nog wel eens ruzie met een arbiter.

Maar we hoeven niet te vrezen, de scheidsrechters gaan nu niet ineens met een ander gevoel naar de Amsterdam Arena. "Nee, want dan zou je bevooroordeeld het veld in gaan, dan ga je al iemand zoeken. Ik kijk niet of het een fijne of vervelende trainer is. Daar ben ik niet mee bezig, dat zie ik in de wedstrijd wel," sluit Higler geruststellend af.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 135.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >