Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Na hard trainen moeten spelers volle bak tegen Liefering

Ajax komt zaterdag voor het eerst echt in actie deze voorbereiding, tegen FC Liefering. De contouren van het Ajax onder Peter Bosz moeten dan zichtbaar worden. Wat de trainer zeker wil zien, is de intentie om zo te spelen als hij voor ogen heeft.

08 juli 2016 - 10:55
UsershyraDesktopajax_dataimages5e3475bbfc5216e878b113908db038b5_normal
Druk naar voren, dat is waar Bosz constant op hamert. © Pro Shots

Natuurlijk gaan de spelers fouten maken. Een nieuw systeem inslijpen heeft tijd nodig. Het flink druk zetten op de tegenstander luistert ook nauw: als een speler verzaakt, kan de tegenstander meteen zeeën van ruimte krijgen. En dat kan wel eens een tegentreffer opleveren.

Morgen is de 'eerste test', als de oefenwedstrijd tegen de ploeg die uitkomt op het Oostenrijkse tweede niveau zo genoemd mag worden. “Wat ik wil zien is dat de intentie er is om te spelen hoe wij dat voor ogen hebben,” stelt trainer Bosz tegenover onder meer Ajax Life. “Dat het allemaal niet even goed zal gaan, geloof ik ook. Maar als de intentie goed is, werken we meteen aan onze conditie.”

Afgelopen anderhalve week stond bewust en onbewust in het teken van het snel omschakelen. De inmiddels bekende vijfsecondenregel van Bosz werd op woensdagavond nog eens verder uitgediept door de selectie. Op donderdag zag de trainer een rondo waar de vonken vanaf vlogen.

Veel tijd heeft Ajax natuurlijk niet op weg naar de eerste voorrondenwedstrijden in de Champions League. Bosz zag bij Maccabi Tel Aviv dat zijn ploeg na een maand trainen het goed druk zetten aardig onder de knie had. “Dat was met allemaal volwassen spelers, internationals van Israël. Het was nog niet perfect, maar er werden wel snel stappen gemaakt.”

Bij Ajax moet dat eigenlijk al na drie weken zover zijn. Bosz ziet daar geen probleem in. “De jongens hier zijn opgevoed met het voetbal dat wij voorstaan. Dan ga je ervan uit dat het minder lang duurt. Maar het is lastig in te schatten.”

Een eerste signaal zullen de spelers tegen FC Liefering geven. De Ajacieden komen niet langer dan 45 minuten in actie, en daarin moeten ze 'volle bak' gaan.

Ajax speelt deze voorbereiding, naast een oefenduel tegen AFC dinsdagavond, ook nog twee keer tegen twee tegenstanders op één dag. Het is een concept dat Frank de Boer enkele jaren geleden invoerde. Bosz is hier een voorstander van. “Als een deel van de spelers speelt, zit je altijd met een ander dagprogramma een dag later. De een moet uitlopen, de ander kan wel gewoon spelen. Nu heb je dat probleem niet, omdat iedereen speelt.”

“Ik wilde het bij Heracles ook al invoeren, maar daar hadden we geen jeugdopleiding. Als ik dan twee geblesseerden had, moest ik de tegenstander voor de tweede wedstrijd afbellen. Ik heb nu A-junioren en spelers van Jong Ajax mee. Dat is perfect.”

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >