Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Bosz mist felheid in ploeg: 'Afgetroefd door stel jonge jongens'

De kop is er nu echt af voor Ajax. Het spel tegen FC Liefering (4-3-nederlaag) maakt duidelijk dat er genoeg te doen valt voor Peter Bosz en zijn ploeg. De trainer vindt vooral dat er in de eerste helft de felheid ontbrak.

09 juli 2016 - 19:08
UsershyraDesktopajax_dataimagesf7b15230f4ea664b1f24c2182f6b1e5f_normal
El Ghazi worstelt zich langs de keeper en scoort zijn tweede van de middag. © Pro Shots

FC Liefering is de opleidingsclub van Red Bull Salzburg, de ploeg die Ajax enkele jaren geleden alle hoeken van het veld liet zien. De jonkies van Liefering kenden eenzelfde felheid, waar Ajax’ beoogde basisploeg door werd afgebluft. Bij rust stonden de Amsterdammers al met 2-0 achter.

“De tegenstander zette goed druk, en fel. Dan weet je dat je zelf ook fel in de duels moet zijn,” stelde een teleurgestelde Bosz. “Als je een hele wedstrijd moet spelen, snap ik dat het op een gegeven moment een beetje wegzakt. Maar in 45 minuten moet je die felheid en concentratie kunnen opbrengen.”

De trainer was dus allerminst mild voor de ploeg die vorig seizoen grotendeels de basis vormde. Natuurlijk zag Bosz ook verzachtende omstandigheden, zoals acht trainingen in zes dagen tijd, de fietstochtjes van het hotel naar het trainingsveld, en het zware veld in het Lindenstadionnetje.

Bosz: “Het hoofd wil dan misschien wel, maar de benen niet meer. Dan kom je net te laat. Maar dat mag eigenlijk niet gebeuren. Ik vind het ook zeker niet goed…” Op de vraag of hij het gebrek aan felheid dus wel begreep, antwoordde hij vervolgens: “Een heel klein beetje. Of beter: ik probeer het te begrijpen.”

'In 45 minuten moet je die felheid en concentratie kunnen opbrengen'

FC Liefering was een enorm gretige tegenstander, zo in de eerste oefenwedstrijd van het seizoen. Er werden hier en daar tikjes en zelfs forse charges uitgedeeld. Daar kan een trainer niet blij mee zijn, maar Bosz vond die gretigheid juist wel goed.

“Ik noem die felheid, omdat het de basis is. Daar valt of staat een heleboel bij. Is de eerste aanname niet goed, springt de bal net te ver weg. Tegen een ploeg die ver inzakt, wordt dat niet afgestraft. Nu wel. Ik was daar dus wel blij mee. We zijn meteen met de neus op de feiten gedrukt. We zijn afgetroefd door een stel jonge jongens.”

In de tweede helft zette Anwar El Ghazi Ajax in een paar minuten tijd weer naast FC Lierfering, uit een schot dat van richting werd veranderd en door een knappe pass van keeper André Onana in twee instanties binnen te schieten. Toch kwam Ajax daarna nog twee keer op achterstand, waarbij de 3-3 heerlijk werd binnengeschoten door Donny van de Beek.

In de allerlaatste seconde van het duel maakte FC Liefering alsnog de winnende goal. Daar ging balverlies van de verder zeer goed spelende Frenkie de Jong aan vooraf. “Ik vond Frenkie een goede wedstrijd spelen, maar hij geeft ook die bal door het midden waar uiteindelijk die vierde goal uit valt. Dat zijn dingen die op een gegeven moment niet meer mogen op dit niveau. Hier moet hij van leren.”

Ajax oefent dinsdagavond tegen AFC. Dan zal Diederik Boer weer een helft keepen. Het kan ook zijn dat sommige spelers dan langer dan 45 minuten spelen, aldus Bosz. De trainer hoopt op een betere score dan in zijn debuutwedstrijd bij Ajax. “Je wil een uitslag neerzetten, maar hoe dan ook is dat ondergeschikt aan hetgeen we nu mee bezig zijn. Maar ik had ook liever met 4-0 gewonnen. Ik ben er dan ook best ziek van.” 

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >