Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Veldmate: 'Nieuwe Suarez scouten is niet meer mogelijk'

Voor Ajax zit het seizoen er inmiddels op, maar voor de nieuwbakken hoofd scouting van de Amsterdammers, Henk Veldmate, begint het echte werk nu pas. Veldmate is gehaald voor de lange termijn, maar zal vanaf nu steeds nadrukkelijker aanwezig zijn bij het scouten en aantrekken van spelers.

14 mei 2016 - 11:23
UsershyraDesktopajax_dataimagesc13274711e1d88aa3e87f669b17bd094_normal
Toch is het te hopen dat er een even groot talent als Suarez wordt gescout. © Pro Shots

De nieuwe hoofd scouting van Ajax kwam kort geleden over van FC Groningen, waar hij dertig jaar werkte. Veldmate ziet niet alleen verschil in de impact die een club als Ajax heeft op de buitenwereld, maar ook een verschil in prioriteiten.

“Bij Groningen is de scouting de levensader van de club. De eigen opleiding is daar aanvullend op. Bij Ajax is het natuurlijk precies andersom. De wereldberoemde jeugdopleiding is de levensader, al speelt scouting daar ook een wezenlijk onderdeel in. Het is belangrijk dat de grootste talenten bij Ajax in de opleiding komen,” zegt hij op het digitale thuis van Ajax.

De opdracht van Veldmate is helder. Hij moet er voor zorgen dat er een elftal wordt gevormd dat zich kan meten met de beste teams, ook internationaal. “Een supporter zal niet merken als we op dat vlak achter de schermen wat zaken herstructeren. Maar een dergelijke verandering moet er op termijn wel voor zorgen dat het niveau van de scouting en opleiding nog verder omhoog gaat. En dat moet zich uiteindelijk in het eerste elftal gaan uitbetalen.”

De kans dat Veldmate net zoals bij FC Groningen spelers als Luis Suarez voor Ajax scout acht hij niet heel groot. Destijds was het nog mogelijk om talenten op relatief late leeftijd naar Nederland te lokken. Spelers worden echter op steeds jongere leeftijd gescout.

Veldmate: “Op veel gebieden begint het nu pas, al is het natuurlijk wel zo dat ik zometeen tijdens de transferwindow bij het aantrekken van nieuwe spelers betrokken zal zijn. Daar speel ik vanaf nu een rol in, die na verloop van tijd groter zal worden. Ik verwacht dat het op termijn gaat opleveren wat we er ons met elkaar van voorstellen.”

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >