Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

De Boer kondigt na 5,5 jaar vertrek aan bij Ajax

Het hoge woord is eruit: Frank de Boer (45) vertrekt spoedig bij Ajax. De trainer vindt het na 5,5 jaar tijd voor een nieuwe uitdaging of een sabbatjaar. De Boer wist met Ajax vier keer op rij de landstitel te veroveren, maar bleef de laatste twee seizoenen droog staan.

12 mei 2016 - 08:15
UsershyraDesktopajax_dataimages45562ab7e481d5d2b143fb261a84ad84_normal
De Boer kon niet voorkomen dat zijn laatste wedstrijd een drama werd. © Pro Shots

Het beeld van een balende trainer in de spelersbus na het vergooien van de landstitel op bezoek bij De Graafschap is waarschijnlijk het laatste wat we ons zullen herinneren. De Boer maakte zijn besluit kenbaar bij de directie en zodra de selectie is ingelicht, treedt de club met het nieuws naar buiten.

De Boer nam in december 2010 het roer over van Martin Jol en zorgde direct voor duidelijkheid, door Ajax weer herkenbaar te laten voetballen. De soepele wedergeboorte leverde de trainer veel krediet op. De bekroning volgde na zeven donkere jaren op 15 mei 2011, de dag die we met z'n allen koesteren, en het veroveren van de derde ster.

Een week eerder lukte het De Boer niet om met Ajax de KNVB-beker te veroveren, iets wat drie jaar later opnieuw fout liep. Die prijs ontbreekt op de erelijst van de trainer. Het lukte wel één keer om de Johan Cruijffschaal te winnen. Veel vaker ging Ajax in het openingsduel ten onder.

De Boer was in zijn 5,5 jaar niet alleen trainer van Ajax, maar ook de bewaker van rust en orde. Jan en alleman vochten elkaar de tent uit, maar de trainer bleef stoïcijns zijn werk doen en klaagde maar weinig over de beperkte middelen die hem beschikbaar werden gesteld. Tijdens het tijdperk-De Boer trok Ajax de broekriem aan en bleven (dure) aankopen uit.

Naast dure aankopen gingen ook versterkingen voor de breedte in de ban. Maar door slechts een beperkt transferbudget te hanteren, slaagde vrijwel geen aankoop erin de kar te trekken en kwamen veel nieuwelingen op de bank terecht. De Boer bleef zijn ding doen en perste het uiterste uit zijn selecties, waarbij jeugdspelers volop vertrouwen kregen.

Het was tussen 2011 en 2014 vier keer op rij voldoende om de schaal te pakken, maar in Europees verband bleven de prestaties – ondanks de veelbelovende start in San Siro – ondermaats, op enkele uitschieters na. Ajax won op prachtige Europese avondjes van FC Barcelona en Manchester City, maar ging onderuit tegen Steaua Boekarest en Red Bull Salzburg. Pas vorige week verklaarde De Boer dat hij er misschien beter aan had gedaan om Ajax behoudender te laten spelen.

De Boers vertrek komt niet als een heel grote verrassing. Er ligt bij Ajax een vrij stevige fundering onder de A-selectie en er zit verbetering in het spel, maar of het onder de huidige poppetjes weer echt fris en fruitig zou worden? Dat was ook maar de vraag. Het toenemende gemor vanaf soms lege tribunes zei wat dat betreft genoeg.

Peter Bosz (Maccabi Tel Aviv) geldt als kandidaat voor de opvolging van De Boer, maar het blijft even afwachten hoe concreet de interesse van Ajax precies is.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >