Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Bosz en scheidsrechters, dat is een dingetje

Een Ajacied trekt zijn jasje niet uit, luidt het devies. En Ajax is ook heus geen vereniging voor koorknapen. Maar je dient je wel te gedragen langs de lijn. Frank de Boer gedroeg zich altijd keurig, de reputatie van Peter Bosz langs de lijn is iets minder florissant.

26 mei 2016 - 11:33
UsershyraDesktopajax_dataimages5233d8d15b3faad984af75bc82ffcc63_normal
Bosz en Makkelie komen niet op elkaars verjaardag. © Pro Shots

Hoewel Ajax en Danny Makkelie volgens de rest van het land dikke vrienden zijn, heeft de scheids het een keer flink aan de stok gehad met Bosz. Dat gebeurde in de herfst van 2015, tijdens een duel om de KNVB-beker tussen Heracles Almelo en Vitesse.

Heracles won met 4-1, maar het duel wordt vooral herinnerd om het feit dat er drie rode kaarten werden uitgedeeld en een withete Bosz. De trainer van Vitesse werd door Makkelie naar de tribune gestuurd, maar volgens Bosz gaf de arbiter geen reden op waarom hij moest vertrekken.

Bosz weigerde te vertrekken en verliet zijn coachvak pas na een onderbreking van de wedstrijd. Het leidde tot een tuchtzaak in Zeist en een heleboel moeilijk gedoe. De KNVB wilde Bosz voor vier wedstrijden schorsen. De nodige beroepszaken later kwam er een straf van twee duels uit de bus rollen.

De trainer zelf stond er nadien slecht op en dit zijn nou net van die dingen die bij Ajax best wel eens tegen je kunnen werken. Er verschenen diverse columns over Bosz, waarbij AD-columnist Sjoerd Mossou klare taal sprak. “Als scheids zou ik Petertje Bosz elke week een oor aannaaien,” luidt de kop.

We lezen in die column onder meer dat Bosz het arbitrale kwartet nog wel eens weigert de hand te schudden. “Ik geef die gasten nooit een hand,” merkte de trainer inderdaad op na wat discutabele beslissingen tijdens Feyenoord - Vitesse (2-0). Die wedstrijd werd twee weken voor het bewuste bekerpotje tegen Heracles gespeeld.

"Die reflectie is er heus wel," meldde Bosz toen Ajax Life hier kort na het hele gebeuren bij hem naar informeerde. "Maar het is niet verstandig daar nu iets over te zeggen. Ik beperk me liever tot de feiten, dat is voor sommigen al moeilijk genoeg."

Gedoe tussen trainers en scheidsrechters is iets wat we bij Ajax al jaren niet meer kennen. Carlo l'Ami gaat nog wel eens uit zijn plaat, De Boer was altijd de rust zelve en zei ook nooit gekke dingen. Er werd De Boer heus wel naar gevraagd, maar zijn antwoorden waren nooit reden voor chocoladeletters in koppen of heuse columns.

Als we het ons goed weten te herinneren, was Marco van Basten de laatste Ajaxtrainer die naar de tribune werd verwezen. Dat gebeurde tijdens FC Groningen - Ajax (1-0) in seizoen 2008/2009. Van Basten kon een rode kaart voor Jan Vertonghen maar slecht verkroppen en liep het veld in. Met een boete van 500 euro was de zaak afgedaan.

Het kan natuurlijk altijd een keer gebeuren dat een trainer wordt weggestuurd, zelfs bij Ajax, maar laten we hopen dat Bosz net zo waardig langs de lijn staat als De Boer.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >