Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax kreeg 1,5 punt cadeau van KNVB, PSV drie punten

Weten jullie nog? Ajax - FC Utrecht, Arek Milik valt, Danny Makkelie wijst naar de stip en Ajax bleef op kampioenkoers (toen nog wel). Het land was te klein. Aangifte hier, complotdenkers daar. Dit was het bewijs, de KNVB deed er alles aan om Ajax de titel te bezorgen. Maar heeft Ajax dit seizoen echt gemazzeld met de beslissingen van de scheidsrechters?

26 mei 2016 - 14:33
UsershyraDesktopajax_dataimagesec25b71e0e93ff10b0383a3d8655fca2_normal
Makkelie deed nog zo z'n best... © Pro Shots

Het antwoord is ja, of op z’n minst een beetje, of dan toch zeker een heel klein beetje. Maar PSV had nog meer mazzel. Ajax kreeg 1,5 punt cadeau door arbitrale fouten, PSV had drie punten minder gekregen als de scheidsrechters het hele seizoen foutloos waren geweest.

Hoe we dit allemaal weten? Zoals wel vaker heeft het Algemeen Dagblad een scheidsrechterstest gedaan. Dit keer heeft het AD zich beperkt tot de wedstrijden van Ajax en PSV. Thijs Zonneveld en Tim Niemansverdriet keken voor de krant alle 66 wedstrijden van de twee ploegen en turfden de belangrijke fouten van de scheidsrechters. Wel of geen doelpunt, wel of geen rode kaart en wel of geen penalty leverden allemaal een streepje op.

In 26 van de 66 wedstrijden (39,4 %) maakten de scheidsrechters een of meer cruciale fouten. Dat is trouwens geen abnormaal hoog aantal, in eerdere seizoen lag het percentage fouten ongeveer even hoog.

Een foutloze scheidsrechter is natuurlijk een utopie, het zijn net mensen. En ze maken over het algemeen een stuk minder fouten dat de 22 voetballers op het veld. De auteurs van dit onderzoek willen dan ook graag benadrukken dat het niet is bedoeld als aanval op de arbitrage, maar eerder een pleidooi voor de videoscheidsrechter.

“Als je alle wedstrijden terugkijkt vanuit het oogpunt van de scheidsrechter valt één ding op: hoe moeilijk het is. Scheids- en grensrechters hebben een onmogelijke taak. Zolang ze niet worden ondersteund door technische hulpmiddelen zullen ze fouten blijven maken.”

Dat gezegd hebbende: bij wedstrijden van Ajax ging de scheidsrechter twaalf keer in de fout, bij PSV 26 keer. Ajax had de scheids wel vaker mee dan tegen (7 keer mee, 5 keer tegen), bij PSV was dat precies andersom (11 keer mee, 15 keer tegen).

Hoe het dan kan dat PSV in het aantal punten toch meer geluk had? AD legt uit: “Een fout van de scheids bij een 3-0 stand heeft minder invloed dan een dwaling bij 1-1. Door middel van een rekenmodel gebaseerd op kansberekening probeerden we de fouten van de scheidsrechter te corrigeren. Wat zou er zijn gebeurd als de scheidsrechter wél de goede beslissing had genomen - geholpen door een videoreferee?”

Ajax was dan op 80,48 punten uitgekomen, terwijl er nu 82 punten staan op teletekstpagina 819. PSV had volgens het rekenmodel recht op 81,03 punten, de Eindhovenaren eindigden op 84 punten. Daarmee zou het nog steeds kampioen zijn.

Dus nee, we schieten er niets mee op, maar het maakt de aangifte van PSV’er Marcel nog een stukje lachwekkender dan-ie al was.

Klik hier om het hele artikel te lezen achter de betaalmuur van Blendle.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >