Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Veertien fraaie odes aan Johan Cruijff

Het overlijden van Johan Cruijff maakt een heleboel los. Het gaat sinds gisteren op bijna geen plek ter wereld ergens anders over. Het is zeer spijtig dat zijn overlijden de aanleiding is, maar het ene eerbetoon is nog fraaier dan de andere ode. We hebben er veertien verzameld.

25 maart 2016 - 12:05
UsershyraDesktopajax_dataimages06cd3f8dcdfaf3c5696bbcd96c37404e_normal
We hebben wat fraaie dingen over Cruijff op een rijtje gezet. © Ajax

De veertien odes aan Cruijff staan op willekeurige volgorde. Het doet er niet zo veel toe welk eerbetoon het allermooist is van allemaal. Het gaat vooral om de lof die Cruijff krijgt. En daar pikken we wat mooie dingen uit.

Kees Prins - Er is een Amsterdammer doodgegaan
Er is een Amsterdammer doodgegaan. En als er een Amsterdammer doodgaat, hoort daar het bekende liedje bij. Eigenlijk mag je niet afwijken van de bestaande tekst, maar in het geval van Cruijff gelden andere regels. Daarom was de vertolking van Kees Prins bij De Wereld Draait Door zo mooi.

De voorpagina's, vooral die van L'Equipe
Het is maar goed dat Cruijff is overleden in een tijdperk dat er nog kranten bestaan. We zien vrijdag, verspreid over de hele wereld, de mooiste voorpagina's opduiken. Slechts The Guardian ging de mist in, door een foto van Rob Rensenbrink te plaatsen. Maar laten we daar niet te lang bij stilstaan. De voorpagina van het o zo chauvinistische L'Equipe is een pareltje.

Pep Guardiola spreekt vol lof over zijn leermeester
Passie, vuurwerk, overgave. Pep Guardiola is niet van het halve werk, merken we als hij tijdens een wedstrijd weer eens staat te schreeuwen langs de zijlijn. Laat hem aan het woord over Cruijff en er gebeurt precies hetzelfde. Hij is niet te stoppen en deelt de meest prachtige dingen. Het fragment duurt drie minuten en die vliegen voorbij, omdat je ademloos zit te kijken.

Simon Kuper - Cruyff: The player, the coach, the legacy
Als we het hebben over Nederlanders die zaken goed kunnen uitleggen in het buitenland, dan komt de naam van Simon Kuper direct in ons op. Als het verhaal verschijnt in FourFourTwo, dan weet je dat het goed is. Het artikel dateert van 2009, maar is sinds het overlijden van Cruijff helaas actueler dan ooit. Cruijff was de gloeilamp en Edison ineen.

Jan Mulder – Cruijff, uitvinder van de elektriciteit
Ook Jan Mulder moet aan licht denken als het over Cruijff gaat, alleen beschouwt hij hem als de uitvinder van de elektriciteit. Het verhaal van Mulder staat vrijdag afgedrukt in de Volkskrant. Het is eigenlijk niet mogelijk om kort samen te vatten waar het over gaat. Neem er even de rustig de tijd voor, pak een kop koffie. En lees wat Mulder schrijft.

Staande ovatie in De Kuip bij Feyenoord - Sparta
We zijn al een beetje aan het beeld gewend. Mensenmassa's in stadions die klappen voor Cruijff. Dat gebeurde eind oktober ook al eens. Toen werd bekend dat Cruijff longkanker had. We hadden niet kunnen vermoeden dat het nu, eind maart, alweer tijd is om op te staan en te applaudisseren. Het gebeurde onverwachts, maar het gebeurt opnieuw. De Kuip was als eerste aan de beurt. Er zullen veel stadions volgen. De aartsrivaal die klapt voor een Ajax-icoon, blijft iets bijzonders.

Kamp Seedorf - El Salvadorlaan
Soms kan een eerbetoon heel simpel zijn. Het hoeft niet altijd een ingewikkelde tekst van een paar honderd woorden te zijn. Soms is een straatnaambordje genoeg. De Middenweg is deze dagen even niet de Middenweg, maar de El Salvadorlaan. Kamp Seedorf snapt dingen. En als je dingen snapt, doe je dingen goed. Zo simpel is het.

Een mooi filmpje van FC Barcelona
Waar had FC Barcelona vandaag de dag gestaan als Cruijff inderdaad door Ajax aan Real Madrid was verkocht? Dat is nog maar zeer de vraag. Bij Barcelona zelf weten ze hoe anders het allemaal had kunnen lopen. Gelukkig voor de Catalanen wilde Cruijff helemaal niet naar De Koninklijke. Anders had Barcelona dit filmpje ook helemaal niet kunnen maken. Dan waren er geen herinneringen, dan had er helemaal niets gedeeld kunnen worden.

De reactie van Real Madrid
Ajax en FC Barcelona zijn de clubs die Cruijff lief heeft. Als vanzelfsprekend zijn Feyenoord en Real Madrid dan de aartsrivalen. Beide aartsrivalen toonden grote klasse door in hun eerste reacties precies de juiste toon aan te slaan. Ook de tweede reacties mogen er zijn. Real kwam niet alleen snel met een woordje van de voorzitter, maar hield vrijdag voorafgaand aan de training ook een minuut stilte.

Kunststof - In memoriam: Johan Cruijff
Radio mag niet ontbreken als het gaat om odes aan Cruijff. Radio was groot in de tijd dat hij een grote voetballer was. Dat kan de jongste generatie zich misschien niet zo goed meer voorstellen, maar het is wel zo. De redactie van Kunststof besloot David Endt uit te nodigen, om een uur lang over Cruijff te praten. Endt werd misschien wel slachtoffer van de revolutie die bij Ajax werd ontketend, maar dat weerhoudt hem er niet van om mooie woorden te spreken.

Jaap de Groot - Meer dan een voetballer
Als Barcelona meer is dan een club, dan is Cruijff meer dan een voetballer. De relatie tussen de voetballer, trainer en adviseur Cruijff en de media is ook altijd op z'n minst meer dan bijzonder geweest. Cruijff was altijd dik met Jaap de Groot en De Telegraaf. De Groot geeft vrijdag een inkijkje van een dierbare avond, die hij vrij recent nog met Johan en Danny beleefde.

Catenaccio - De onsterfelijke voetbalvisie die Cruijff nalaat
De revolutie bij Ajax ligt op zijn gat, de Nederlandse school is uitgerekend in Nederland uitgestorven. We zijn jaloers op de Duitsers. En op de Belgen. Hoe heeft het zo ver kunnen komen met Cruijff als invloedrijkste persoon in de geschiedenis van het Nederlandse voetbal? Dat is een vraag die later misschien moet worden beantwoord. Ondanks het verlies van hemzelf laat Cruijff een onsterfelijke voetbalvisie na. Misschien is hij in zekere zin inderdaad onsterfelijk. Misschien volgt er in Ajax of bij het Nederlands elftal vroeg of laat inderdaad een wederopstanding.

Een mooi filmpje van AFC Ajax
Als er door Barcelona mooie filmpjes kunnen worden gemaakt over Cruijff, moet hetzelfde gelden voor Ajax. Gelukkig is dat zo. Het blijft schuren dat Cruijff er 'klaar mee was' na ongelooflijk veel bestuurlijk gedonder, maar misschien was er nog wel de hoop op een nieuwe verzoening. Die hoop vervloog woensdag. We moeten het vanaf nu doen met beelden van vroeger en de visie die hij nalaat. De basis voor die visie legde hij in Ajaxshirt. Hier volgen zomaar ruim drie minuten met toffe beelden en ontroerende muziek.

John Schoorl - Aangeraakt door JC
Deze hebben we pas gelezen na de tip van Job Huisman, anders hadden we 'm gemist. Zo'n beetje iedereen heeft wel een herinnering aan Cruijff. De mensen die hem hebben ontmoet, prijzen zich gelukkig. De mensen die door Cruijff zijn aangeraakt, vinden het onvergetelijk. Onvergeeflijk. Onuitwisbaar. Schoorl ziet zichzelf weer staan bij het hek. En denkt aan zijn haren die hij twee weken lang niet heeft gewassen.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >