Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Titelkansen Ajax stijgen naar ongeveer 70 procent

Wordt Ajax kampioen? Die kans is sinds het affluiten in Eindhoven een stuk groter dan bij de aftrap van PSV-uit. Zo simpel is het ook wel weer. Mitchell Dijks weet het zelfs zeker, maar die gaat dan ook full Dries Mertens. De statistieken leren dat de titelkansen van Ajax ruim 70 procent bedragen.

21 maart 2016 - 10:04
UsershyraDesktopajax_dataimagese5254f707fb768a1ef4ec9b052cdf92d_normal
Nog zes keer juichen en Ajax is sowieso kampioen! © Pro Shots

Ajax en PSV steken al het hele seizoen met kop en schouders boven de rest van de eredivisie uit, dus het is niet zo gek dat tijdens de ontknoping van het seizoen sprake is van een tweestrijd. De komende weken merken we of de Ajacieden in het Philips Stadion een beslissende tik hebben uitgedeeld.

Dat valt nu moeilijk te zeggen, maar het is wel interessant om te kijken hoe groot de gevolgen zijn van de overwinning (0-2) van Ajax. We wisten namelijk allemaal: bij een verliespartij is het over. En bij een gelijkspel balen we nog meer van de gemiste kans van vorige week. Al doen we dat nu ook nog steeds een beetje, maar goed. PSV in eigen huis verslaan vergoedt veel.

Als we de modellen van @11tegen11 bestuderen, moeten we concluderen dat dit alweer de derde wending is die deze titelstrijd heeft genomen. PSV begon als grote favoriet aan het seizoen, maar des te verder het seizoen vordert, hoe groter de kansen voor Ajax worden. Dit heeft er onder meer mee te maken dat in het begin veel data van vorig seizoen werd gebruikt. En toen heerste PSV.

Ajax nam de favorietenrol in de herfst van 2015 over, maar de twee gelijke spelen begin dit jaar – en het verliezen van de koppositie – had een grote impact op de titelkansen. PSV raakte ook nog eens goed op stoom, maar zoals je kunt zien, zijn de rollen sinds 18.30 uur zondagavond compleet omgedraaid.

De kansen van PSV zijn serieus gedaald, die van Ajax flink toegenomen. Het model geeft Ajax ruim 70 procent zijn vijfde schaal in zes seizoenen tijd te veroveren. Ter illustratie: als Ajax had verloren, resteerden er minimale titelkansen en ook na een remise was PSV favoriet gebleven. Dit geeft maar weer aan hoe belangrijk deze driepunter was.

Als je meer uitleg wilt over het model dat wordt gebruikt, klik dan even hiero. Daar staat alles netjes uitgelegd. En als je toch klikt, zorg dan gelijk dat je @11tegen11 volgt op Twitter. Er komen nog veel meer boeiende zaken aan bod, ook over PSV - Ajax!

Is de boel hiermee beslist en spreekt het model niets anders dan de waarheid? Nee, uiteraard niet! De bal is rond, je kent die dooddoeners wel. En er is nog sprake van resterende programma's, zoals dat in deze tijd van het jaar zo mooi heet.

PSV heeft een lastige kluif aan AZ-uit, voor Ajax staan nog wat lastige potjes tegen FC Utrecht, sc Heerenveen en FC Twente op het programma.

Ronde Ajax PSV
29 PEC (thuis) AZ (uit)
30 Cambuur (uit) Willem II (thuis)
31 Utrecht (thuis) Roda JC (uit)
32 Heerenveen (uit) Vitesse (thuis)
33 Twente (thuis) Cambuur (thuis)
34 Graafschap (uit) PEC (uit)

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >