Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Moment van stilte in veertiende minuut oefenduel Oranje

Johan Cruijff was niet alleen de beste speler ooit die het Ajaxshirt droeg, zijn verdiensten voor het Nederlandse foebele zijn ook te groot om op te noemen. De KNVB heeft besloten om tijdens de veertiende minuut van het oefenduel Nederland - Frankrijk een eerbetoon te brengen aan Cruijff.

24 maart 2016 - 18:54
UsershyraDesktopajax_dataimagesfbb55c3404fcf9c5b3193ec2b25767f1_normal
De veertiende minuut begint al met de 13 in de klok. © Pro Shotss

Er worden tijdens de interland vrijdag in de Amsterdam Arena twee momenten van stilte gehouden. Eentje voor de aftrap en eentje dus in de veertiende minuut. Vooraf gaan de gedachten uit naar de slachtoffers van de aanslagen in Brussel, tijdens de veertiende minuut is de stilte voor Cruijff.

Het is niet voor het eerst dat in de veertiende minuut wordt stilgestaan bij Cruijff. Dat gebeurde eind oktober ook al eens, bij alle wedstrijden in het betaalde voetbal. Het idee was toen om de nummer veertien alle steun te bieden die hij kon gebruiken tijdens de behandeling van zijn ziekte.

Veel sneller dan we toen met z'n allen hadden kunnen vermoeden, moet al afscheid worden genomen van Cruijff. Hij overleed donderdag vrij plots op 68-jarige leeftijd. We misten allemaal dat hij ziek was, maar Cruijff zelf toonde zich constant optimistisch en behandelingen leken aan te slaan.

Het valt wel te hopen dat het eerbetoon aan Cruijff goed wordt getimed. Het prachtige applaus werd diverse keren pas ingezet met de 'veertien in de klok', maar dan ben je een minuut te laat omdat al sprake is van de vijftiende minuut.

Da's logisch, zou Johan zelf gezegd hebben. Zo moeilijk kan het niet zijn, aldus de meester zelf. “Je bent óf op tijd óf je bent te laat,” luidde een van zijn Cruijffiaanse uitspraken.

Nederland - Frankrijk begint om 20.45 uur.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >