Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Football Leaks openbaart contract van Nouri bij Ajax

Ben je al bekend met het fenomeen Football Leaks? Misschien niet, maar daar komt nu verandering in. Er zijn verschillende contracten van jeugdspelers uitgelekt. Het meest opvallende contract is dat van Abdelhak Nouri. De afspraken tussen Ajax en het toptalent van De Toekomst zijn in te zien.

10 maart 2016 - 17:55
UsershyraDesktopajax_dataimages2011ae1e74a7ff6ff1ca7e30629fbd68_normal
Het klopt niet dat Ajax trucjes gebruikt om talenten te verkopen. © Pro Shots

Het bewuste document beslaat veertien pagina's, op officieel papier van Ajax, en de handtekeningen van alle betrokken personen. Wij durven daarom wel aan dat dit het echte contract is. De contracten die tot dusver uitlekten via Football Leaks bleken stuk voor stuk authentiek te zijn, ook als het een wereldtopper betrof.

We lezen dat Nouri 250.000 euro bruto verdient en zijn salaris per jaar met 50.000 euro wordt verhoogd. Als Nouri serieus speeltijd krijgt bij het eerste elftal – hij moet zijn officiële debuut nog maken – komen er diverse bonussen in zicht. Het ondertekenen van dit contract was ook goed voor 100.000 euro bonus.

De Volkskrant had woensdag al een verhaal. Dat artikel kwam waarschijnlijk op basis van hetzelfde lek tot stand. De krant ontdekte een link tussen Doyen en Ajax. Het gaat ook om het Doyen waar FC Twente foute afspraken mee had, maar dan wel om een andere tak. Het komt over als een opgeklopt verhaal.

Bij het afsluiten van Nouri's gelekte contract is bemiddeld door zaakwaarnemer Matthew Kay. Dat zorgde voor ophef. Ajax sprak met Kay af dat hij een percentage (6,25 procent) zou ontvangen van een eventuele transfersom. Deze passage in het contract moest worden gewijzigd, omdat de Fifa zulke afspraken sinds mei 2015 niet meer toestaat. Dat is nadien ook gebeurd.

De suggestie dat Ajax 'een trucje' gebruikt om jeugdspelers te verkopen, is alleen een beetje raar. Ajax wil talenten juist zo lang mogelijk vastleggen en ziet ze graag het eerste elftal halen. Er lijkt sprake van een verschil in interpretatie. Dat blijkt ook uit dit stuk bij Quote, waarin de zaakwaarnemers aan het woord komen.

De Volkskrant denkt aan verkopen, terwijl een groot deel van het werk van Marc Overmars juist bestaat uit het vastleggen van jeugdspelers zodat Ajax een tijdje plezier aan ze kan beleven. Dat gaat hartstikke prima, misschien juist wel dankzij zulke lokkertjes. Overmars verkocht niet één veelbelovende jeugdspeler met contract.

Het gelekte contract dateert van januari 2015, maar Nouri's contract is in oktober van dat jaar al opengebroken en verlengd. In de tussentijd vierde Nouri zijn achttiende verjaardag en dat is niet geheel onbelangrijk, omdat de club hem pas als volwassene tot 2020 mocht vastleggen.

Er gelden op dit gebied allerlei regels en die volgt Ajax ook netjes. Hetzelfde gebeurde met Donny van de Beek en Vaclav Cerny. De drie talenten gingen zelfs samen op de foto. De kans bestaat dat het gelekte contract, inclusief lokkertje dus, net zo goed van Van de Beek of Cerny had kunnen zijn. Die twee zitten niet bij Doyen. Contracten van grote talenten wijken weinig van elkaar af, door welke zaakwaarnemer ze ook worden vertegenwoordigd.

We kunnen nu zelf inzien of Ajax gekke dingen doet. Het lijkt allemaal reuze mee te vallen. Oké, de bedragen zijn misschien hoog. Zo werkt dat als je goed kunt voetballen of ergens anders heel goed in bent. Dan kun je ook goed verdienen, zelfs als je 'slechts' een talent bent.

Behalve Nouri's contract zijn ook de afspraken met Elton Acolatse, Zakaria el Azzouzi en Mauro Savastano bekend. Als je hier klikt, kun je de contracten downloaden in PDF-vorm. Let op: zorg wel dat je een adblocker hebt draaien. Anders krijg je rare advertenties te zien die je soms maar moeilijk kunt wegklikken...

Als je puur belangstelling hebt voor het contract van Nouri, kun je ook dit veilige linkje gebruiken. Nouri was zoals gezegd nog minderjarig toen dit contract werd afgesloten, vandaar dat ook zijn vader of moeder een handtekening heeft gezet.

Wil je trouwens meer weten over Football Leaks? Check dan dit verhaal.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >