Met meer dan 135.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Gelijkspelend Ajax geeft niet thuis in Deventer en dit valt op

Na de midweekse vijfklapper tegen Fortuna Sittard, stond zaterdag het uitduel met Go Ahead Eagles op het programma. Dat bleek weer eens een bananenschil. Een uitermate zwak Ajax spoelde twee dure punten door het putje: 1-1. Lees hier wat ons opviel.

21 september 2024 - 21:53
Godts 1200
Godts was ongelukkig in zijn acties. © Pro Shots

Basisplaatsen Weghorst en Kaplan
Francesco Farioli besloot niet te rouleren in Deventer. Wel toverde hij – deels gedwongen – toch twee konijnen uit de hoge hoed. Zo maakte Wout Weghorst in Deventer zijn basisdebuut. Brian Brobbey begon op de bank. Youri Baas bleef met een geblesseerde knie achter in Amsterdam. Hij werd vervangen door Ahmetcan Kaplan.

Rare fratsen voor rust
Ajax had het – zoals wel vaker de laatste jaren – knap lastig tegen Kowet. We zagen veel slordigheden en er lukte bar weinig. Mika Godts kreeg de ruimte om zijn acties te maken, maar Mats Deijl hield de jonge Belg eenvoudig in bedwang. Jorrel Hato had ondertussen z’n handen vol aan de watervlugge Bobby Adekanye, die geregeld op een opgevoerde fatbike langs de lijn denderde.

Ajax ontsnapte toen Remko Pasveer aan het blunderen sloeg. Hij schoof de bal zomaar in de voeten van Adekanye. Supporters vlogen hoopvol op van hun stoeltjes, maar zagen de bal voorlangs gaan. Het thuispubliek rook bloed en ging er vol achter staan. Even dachten ze te kunnen juichen, maar Pasveer bracht ternauwernood redding op een onwijs rare terugspeelbal van Josip Sutalo. De Kroaat tikte hard terug, zonder door te hebben waar zijn doelman stond. Pasveer redde de meubelen met een sliding.

Gelatenheid
De vierhonderd trouwe Ajacieden in het uitverkochte uitvak keken er wat gelaten naar. Ze zagen hun ploeg amper gevaarlijk worden. Doelpogingen van Kian Fitz-Jim, Devyne Rensch en Hato leverden geen treffers op. Weghorst werd geen moment in stelling gebracht. Het zorgde voor een chagrijnige blik bij Farioli langs de lijn.

Rechtsbuiten Gaaei en rentree Wijndal
Bertrand Traoré keerde na rust niet terug. Anton Gaaei kwam op zijn plek en mocht de rechtsbuiten uithangen. Toch kwam het eerste gevaar razendsnel bij de thuisploeg vandaan. Victor Edvardsen pegelde de bal kiezelhard op de kruising boven Pasveer.

Ajax kwam slechter uit de rust dan het erin ging. Als de ploeg uitbrak, stond alles potdicht. En als Go Ahead Eagles eruit kwam, lag alles wagenwijd open. Farioli greep snel in. Hij bracht Davy Klaassen en… Owen Wijndal. Daar had laatstgenoemde een paar weken geleden vast geen rekening mee gehouden. Maar ja, wie wel? Wij niet! Hato werd centrale verdediger, Kaplan ging eraf en Wijndal moest vanaf linksback zorgen voor aanvallende impulsen.

Deksel op neus en gelijkmaker Klaassen
Waar Ajax slechter en slechter ging spelen, daar sloeg de thuisploeg na een uur spelen toe. Daar ging geklungel van Fitz-Jim en vooral Hato aan vooraf. Enric Llansana strafte het Amsterdamse ongemak af door de bal hard achter Pasveer te schieten: 1-0.

De Ajacieden lieten zaterdag niet echt zien dat ook zij een prominent plekje in het Ajaxmuseum willen. Toch was het Klaassen die de stand razendsnel gelijktrok met een doeltreffende kopbal. Weghorst werd erna meteen gewisseld voor Brobbey. Gescoord werd er niet meer. Een schamel puntje ging in de tas. Op meer maakte Ajax ook geen aanspraak.

Als het avondje Deventer al een test was, dan volgt donderdag een nog grotere. Dan begint voor Ajax de competitiefase van de Europa League. In een zo goed als uitverkochte Johan Cruijff Arena is Besiktas JK om 21.00 uur de eerste opponent.

We zijn benieuwd.

Aanbevolen
Win kaarten voor Ajax - Besiktas JK!

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 135.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >