Met meer dan 135.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

KNVB wil goed gedrag van supporters meer belonen

De KNVB wil vanaf komend seizoen een gastvrije ontvangst voor supporters in Nederlandse stadion meer stimuleren. Het is weliswaar zaak daadkrachtig op te treden bij wangedrag, maar goed gedrag moet tegelijkertijd worden beloond.

29 mei 2024 - 15:53
Gastvrij Voetbal 1200
Gastvrij voetbal moet worden gestimuleerd. © De Brouwer

Het liefst drinken we voorafgaand aan wedstrijden van Ajax met onze maten een biertje op de Johan Cruijff Boulevard of in de stad. Zonder gedoe, zoals het hoort. Een uitwedstrijd bezoeken? Dat is veruit het leukst wanneer je op eigen houtje naar het betreffende stadion mag afreizen. Hopelijk met een sfeervol uitvak, in plaats van een betonnen bunker voor klapvee.

De KNVB is niet doof voor die wensen. Dat lezen we in een woensdag gepubliceerde roadmap naar gastvrij en veilig voetbal. Al is de timing niet ideaal, vlak nadat het bij de play-offduels FC Utrecht - Go Ahead Eagles en Excelsior - ADO Den Haag flink misging. Het is juist dit soort wangedrag dat de KNVB nog harder wil aanpakken.

“Maar beleidsmatig willen we niet alleen op repressie inzetten. Voor dit probleem zijn elkaar aanvullende deeloplossingen nodig, dus ook gericht op het stimuleren van goed gedrag. Gezamenlijk moeten we het voetbal beschermen voor de echte voetballiefhebbers,” laat Marianne van Leeuwen, directeur betaald voetbal van de KNVB, optekenen.

Vooral omdat uit de veiligheidsmonitor van het seizoen 2022/2023 blijkt dat het aantal incidenten in en rond stadions juist terugloopt. De verwachting is dat de nieuwste editie hiervan dezelfde dalende trend laat zien.

Aanbevolen
Brobbey en Bergwijn bij definitieve selectie EK 2024

De clubs wordt nu gevraagd om samen met de ketenpartners een op het gebied van gastvrijheid perfecte wedstrijd te organiseren, om zo nieuwe ervaringen op te doen. Onderzocht wordt of zaken die goed gedrag moeten stimuleren tot een lager aantal incidenten leiden.

Als voorbeeld wordt aangehaald dat PEC Zwolle een DJ toeliet in het bezoekersvak voorafgaand aan de wedstrijd tegen PSV, terwijl Heracles Almelo steevast broodjes en koffie of thee uitdeelt aan uitsupporters.

Als supportersvereniging kunnen we dit natuurlijk alleen maar toejuichen. Zo maakten we afgelopen seizoen nog bezwaar tegen het feit dat veel minder Ajacieden met eigen vervoer naar het Abe Lenstra Stadion mochten afreizen. Dit vanwege wijzigingen in de parkeersituatie aldaar. We hopen dat gastvrij voetbal betekent dat ook dit soort beslissingen worden heroverwogen.

Daarnaast horen wij regelmatig negatieve geluiden van andere supportersverenigingen over de ontvangst en vooral het politieoptreden van het Amsterdamse korps, welke alleen bij misdragingen moet optreden, bij de Johan Cruijff Arena. Deze geluiden bespreken wij altijd met Ajax, waardoor we hopen dat ook dit negatieve geluid positief kan worden omgebogen. Wij zien immers graag dat de uitspelende club en zijn supporters gastvrij worden ontvangen.

De Tweede Kamer debatteert woensdagavond over het thema ‘voetbal en veiligheid’. De KNVB wil van de overheid dus meer steun voor de beloning van goed gedrag, maar ook pleit de bond opnieuw voor de invoering van strafrechtelijke stadionverboden.

Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 135.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >