Met meer dan 135.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Farioli erkent dat ‘Branco van de Bomber’ het hem lastig maakt

Francesco Farioli is in de fase beland waarin hij moeilijke beslissingen moet nemen. Over de spelers in de A-selectie, maar ook over de opstelling. In aanloop naar de return tegen FK Vojvodina geeft hij tekst en uitleg over zijn keuzes.

31 juli 2024 - 19:52
Farioliperscovojaja800
Farioli kijkt uit naar een sfeervolle avond. © Pro Shots

Owen Wijndal, Borna Sosa, Silvano Vos en Benjamin Tahirovic zijn niet mee naar Servië. De reden? Er is voor hen voorlopig geen perspectief bij Ajax. Het viertal traint momenteel mee met Jong Ajax, terwijl ze ondertussen de kans krijgen hun mogelijkheden op de transfermarkt te verkennen.

Volgens Farioli is de beslissing om ze buiten de selectie te laten niet definitief. Toch lijkt de kans klein dat ze na de zomer nog voor Ajax spelen. “De laatste weken werd de groep steeds groter. We proberen alle spelers de beste omstandigheden te bieden, maar op een zeker moment moet je een beslissing nemen. Het is mijn verantwoordelijkheid ergens een lijn te trekken,” zo legt de trainer uit.

“Ik heb met alle jongens persoonlijk gesproken en ze uitgelegd waarom ik deze beslissing heb genomen. Dat was zeker moeilijk, want ze hebben allemaal hun eigen kwaliteiten,” vervolgt Farioli. “Het zijn nog altijd contractspelers, dus het is geen definitieve beslissing. Het is sowieso voor de komende dagen. Daarna kijken we verder.”

“In een ideaal scenario heb je 22 selectiespelers, plus keepers. Dat is ook het aantal dat je nodig hebt op de training. We kunnen niet dertien-tegen-dertien spelen. Het is pijnlijk voor hen, maar ook voor mij. Maar wat nu pijnlijk is, kan morgen een kans zijn. Ze hebben nog tijd om op de transfermarkt naar mogelijkheden te zoeken.”

Aanbevolen
Taylor verwacht energiek Ajax ondanks hitte

Branco van den Boomen leek in eerste instantie ook buiten de boot te vallen, maar liet zich de laatste weken nadrukkelijk zien. Wij van Ajax Life vroegen Farioli in hoeverre de middenvelder het hem lastig maakt keuzes te maken in de basiself. “Het is hun taak het mij moeilijk te maken en om mij een oncomfortabele nacht te bezorgen.” 

De middenvelder heeft dit (pre)seizoen al vijf doelpunten gemaakt. Van den Boomen gaat daarom tegenwoordig met een andere naam door het leven. “We noemen hem Branco van de Bomber, haha! Mijn assistent heeft die naam bedacht. We houden het aan zolang hij blijft scoren.”

Dan over de wedstrijd van donderdag. Farioli benadrukt dat Ajax op zijn hoede moet zijn. “We hebben meerdere scenario’s voorbereid, want het is een flexibel team. Ik verwacht veel beweging op het middenveld. We moeten met dezelfde mentaliteit het veld opgaan en niet denken dat de klus al is geklaard. Het staat weer 0-0.”

De TSC Arena is piepklein, maar de support van het thuispubliek zal Vojvodina ongetwijfeld naar voren stuwen. Farioli kijkt uit naar een sfeervolle avond. “Ik heb met veel Servische voetballers gewerkt. Als ze praten over de sfeer in de competitie… Ze zijn gek op voetbal. Maar we zijn ook blij dat er vierhonderd Ajaxsupporters zijn om ons te helpen.”

Tot slot gaat de trainer in op de fitheid van zijn selectie. Tussen de EK-gangers Steven Bergwijn, Brian Brobbey en de rest van de selectie zit nog een fysiek gat. Zij zijn dan ook niet mee naar Servië. Bertrand Traoré is wel van de partij. Hij krijgt donderdag hoogstwaarschijnlijk minuten, terwijl Remko Pasveer wederom op doel staat.

Aanbevolen
Farioli’s elf: start jij met Van den Boomen in return tegen FK Vojvodina?

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 135.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >