Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax wint met grote cijfers in Bialystok en dit valt op

De laatste horde richting het hoofdtoernooi van de Europa League heet Jagiellonia Bialystok. In Polen begon Ajax goed aan het tweeluik door de opponent met 4-1 ruim te verslaan. Chuba Akpom scoorde driemaal.

22 augustus 2024 - 22:37
Ajax Winst 1200
Godts kiest het luchtruim na zijn treffer. © Pro Shots

Berghuis weer middenvelder
Francesco Farioli gooide in Bialystok wederom zijn opstelling om. Het ontbrak Ajax op bezoek bij NAC (2-1) aan elke vorm van creativiteit. De trainer loste dat in Polen deels op door Steven Berghuis op het middenveld te posteren. Carlos Forbs en Mika Godts moesten voor gevaar zorgen op de flanken.

In de punt van de aanval koos Farioli voor Akpom. Dat zou goed uitpakken. Brian Brobbey, Bertrand Traoré en Steven Bergwijn begonnen op de reservebank.

‘Bees know how to sting’
De sfeer in het Bialystok City Stadion was uitstekend. We zagen een prima sfeeractie, de nodige fakkels en een groot spandoek met de tekst ‘Bees know how to sting’.

Dat laatste bleek al na vier minuten. Jaga kreeg een corner en nam deze kort en snel. De Ajacieden stonden te slapen en keken apathisch toe. De geschrokken Remko Pasveer pareerde de eerste inzet nog, maar de rebound was voor verdediger Adrian Dieguez een koud kunstje: 1-0.

Terwijl wij de haren al uit ons hoofd trokken, stond het drie minuten later alweer gelijk. Meteen de angel eruit, zeg maar. Berghuis gaf een heel listig balletje op Akpom. De spits prikte eveneens als een bij. Hij handelde snel en schoot venijnig de gelijkmaker op het scorebord.

Bovenliggende partij
Ajax was na Akpoms treffer de bovenliggende partij. Daarbij deed vooral Berghuis wat van hem mag worden verwacht als middenvelder: strooien met handige passjes. Ook de soms zichzelf voorbijlopende Godts was dreigend met zijn acties. Zijn directe opponent Michal Sácek wist zich er amper raad mee.

Het was daarom tof dat juist Godts zijn ploeg nog voor rust op voorsprong bracht. De jonge Belg knikte de bal vanuit een voorzet van Devyne Rensch bij de tweede paal achter Slawomir Abramowicz. Het was op dat moment een dik verdiende tussenstand.

De ploeg van Farioli voetbalde prima na de zo belabberde start. Aan de bal zag het er ditmaal zeer behoorlijk uit. Het was alleen vervelend dat Ajax voor rust niet verder afstand nam van de zwakke Polen. Akpom kwam een teen tekort op een voorzet van Godts, terwijl ook Jorrel Hato een fikse kans onbenut liet.

Weer Akpom!
Ajax was aan het begin van de wedstrijd niet wakker. Dat gold kort na rust ook voor Rade Obrenovic. De Sloveense scheidsrechter schotelde achtereenvolgens Kenneth Taylor en Hato een gele kaart voor. Hij zag overtredingen die er niet waren. De prenten sloegen werkelijk nergens op.

Ajax liet zich er gelukkig niet door van de wijs brengen. Berghuis onderschepte op het uur spelen een hopeloos slechte pass en schoof snel af op Taylor. De Ajacied schoot van grote afstand, maar vond Abramowicz op zijn weg. Die moest echter lossen. De rebound was voor Akpom. Zijn tweede van de wedstrijd en Ajax’ derde!

En wéér Akpom!
Akpom beleefde sowieso een heerlijk avondje. Hij mocht twintig minuten voor tijd een penalty nemen, na een overtreding op Branco van den Boomen. De Engelsman faalde niet. Hij stuurde de doelman koeltjes de verkeerde kant op: 1-4. De spits schoot zichzelf daarmee aardig in de etalage. Daar zal Alex Kroes dik tevreden mee zijn.

Ajax kreeg een kwartiertje voor tijd nog een penalty. Ditmaal na een overtreding op de ingevallen Anton Gaaei. Godts mocht aanleggen, maar schoof de bal tegen de keeper aan. Hij ging zes minuten voor tijd moegestreden naar de kant, waardoor Bergwijn nog even mocht opdraven. Dat gold eerder al voor Brobbey en Traoré.

Ajacieden in ‘Bjawi-Stok’
Het uitvak in Bialystok werd bevolkt door zo’n vierhonderd trouwe Ajacieden. Zij beleefden voorafgaand aan de wedstrijd een prima matchday in het noordoosten van Polen. Bialystok is een knus stadje waar het best aardig toeven bleek voor de afgereisde supporters. Terrasje, zonnetje en gezelligheid. Niks mis mee!

Overigens spreek je Bialystok uit als ‘Bjawi-Stok’, maar na een paar wodka gaat dat vanzelf! Net als tijdens eerdere wedstrijden was de Amsterdamse aanhang heerlijk hoorbaar. Fijn dat ze met een goed resultaat huiswaarts keren. Tijd voor een klein nachtelijk feestje, kunnen we ons zo indenken.

Ontknoping in uitverkocht huis
De return tegen de Polen vindt plaats op donderdag 29 augustus om 20.00 uur. De Johan Cruijff Arena is zo goed als uitverkocht voor de definitieve ontknoping. Pas dan weten we zeker of onze club dit seizoen uitkomt in de Europa League of de Conference League. Er is in Bialystok elk geval alvast een hele grote stap gezet.

Aanbevolen
Win kaarten voor Ajax - Jagiellonia Bialystok!

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >