Met meer dan 135.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Vier dingen die je moet weten over Ajax - Feyenoord

Winnen van Feyenoord is wat ons betreft altijd een vereiste, maar misschien nu nog wel een stukje meer. Ajax kan een succesje werkelijk uitstekend gebruiken, terwijl nieuw puntenverlies eigenlijk geen optie is. Hier wat zaken die goed zijn om mee te nemen richting de aftrap.

23 september 2023 - 07:52
Drie Dingen Ajafey 1200
Berghuis en Timber zijn er zondag alletwee. © Pro Shots

Afscheid Timber
Jurriën Timber neemt voorafgaand aan de klassieker afscheid van het Ajaxpubliek. De verdediger vertrok afgelopen transferstorm naar Arsenal. Een geweldige stap voor de bij Ajax doorgebroken verdediger, die in Engeland echter al snel zwaar geblesseerd raakte aan zijn knie. Dat is vooral onwijs lullig voor Timber zelf.

Mede door die fysieke ongemakken heeft hij de ruimte zondag naar de uitverkochte Johan Cruijff Arena te komen. Daar krijgt hij het afscheid dat hij verdient. We zijn blij dat hij een dergelijk uitzwaaimoment krijgt en hopen dat spoedig bij een aantal andere uitgevlogen spelers te zien. Als Supportersvereniging Ajax laten we de verdediger natuurlijk niet met lege handen vertrekken.

Timber debuteerde op 7 maart 2020 in het uitduel met sc Heerenveen. Daarna ging het snel. Hij speelde 121 wedstrijden voor Ajax en was daarin zesmaal trefzeker. Op zijn palmares staan twee landstitels, één KNVB-beker en in seizoen 2021/2022 werd hij uitgeroepen tot Talent van het Jaar.

Aanbevolen
Let op: deel A10 Zuid dicht in weekeinde van klassieker

Slot veegt favorietenrol van tafel
Feyenoordtrainer Arne Slot had het thema vermoedelijk al verwacht en kreeg gelijk. We hebben het over de standaardvraag welke ploeg zondag ‘de favoriet’ is. De meeste media schuiven die rol richting de Rotterdammers. Slot kon er niet zoveel mee en veegde die suggestie tijdens met een enkel statistiekje van tafel.

“We hebben daar als Feyenoord de afgelopen achttien jaar één keer gewonnen. Ajax-uit is voor ons gewoon een van de moeilijkste wedstrijden, ongeacht hoe zij in de wedstrijd zitten,” stelde Slot droogjes tijdens de persconferentie van zijn club. Dat ene gewonnen duel herinneren we ons nog goed, want het gebeurde vorig seizoen: 2-3.

“Ik ben helemaal niet bezig met een favorietenrol,” ging Slot vrolijk verder. “Duels tussen bijna gelijkwaardige teams worden bijna altijd beslist op details of door standaardsituaties.” De trainer had overigens ook geen boodschap had aan de moeizame competitiestart van Ajax. “Als je ziet hoeveel kansen de ploeg creëerde tegen Olympique Marseille… Dat zegt iets over hoeveel individuele kwaliteit ze hebben.”

Slot is altijd wel handig met de pers. Hij weet natuurlijk dondersgoed dat het bij Ajax momenteel broos, brozer, broost is. Zeker in defensief opzicht. Net als in Amsterdam zijn supporters in Rotterdam welkom bij de laatste oefensessie. “Als we nog spelers hebben die niet weten wat de klassieker hier betekent, wordt dat ze zaterdag tijdens de training met de fans wel duidelijk.”

Bij Feyenoord trainde Gernot Trauner vrijdag niet mee. De verdediger had zich ziekjes afgemeld. De wedstrijd van zondag haalt hij echter wel. Dat geldt niet voor aanvallende middenvelder Luka Ivanusec. De Kroatische international zag zijn enkel tegen Celtic dubbelklappen en zit de komende weken in de lappenmand.

Aanbevolen
Steijn benadrukt belang van laatste training voor buitenlandse spelers

Gaaei kent als nieuweling belang van klassieker
Anton Gaaei is nog maar net speler van Ajax. Zou hij weten wat een Ajax - Feyenoord inhoudt? De vleugelverdediger gaf bij Ajax Inside meteen maar antwoord op die vraag.

“Ik kijk ernaar uit, omdat ik weet hoeveel het voor de fans en de club betekent. Dat was in Denemarken niet anders als we een met Vibort FF een derby tegen FC Kopenhagen of FC Midtjylland speelden. Dan voelde je in je lichaam dat het een derby was. Het is iets speciaals om dit soort wedstrijden te spelen. Je speelt voor de supporters en voor jezelf. Het gaat erom dat je na een tackle, assist of een goal aan de fans laat zien hoe blij je bent. Daar draait voetbal om.”

Devyne Rensch zat er rond Marseille-thuis fysiek niet helemaal lekker in, dus Gaaei hoopt dat hij weer gaat spelen. “Ik denk dat het een gekkenhuis gaat zijn in het stadion, zelfs zonder uitsupporters. Ik weet dat onze supporters er veel zin in hebben. We moeten voor hen winnen. Je speelt voor de fans.”

Dat voelt Gaaei zaterdag waarschijnlijk nog extra tijdens de laatste training, waar supporters bij mogen zijn. Stiekem hoopt Gaaei zondag op een heldenrol. “Ik was in de jeugd rechtsbuiten. Ik zou niet zeggen dat ik die positie mis, maar soms mis ik het in een goede schietpositie te komen, want ik heb best een goed schot.”

Aanbevolen
Steijn prijst op elkaar ingespeelde defensieve linie van Feyenoord

Blind in nieuwe De Meersche Helden
Voor Ajacieden die De Meerssche Helden graag lezen, hebben we goed nieuws. Het fanzine is zondag te koop bij de opgangen van het stadion en vanaf 11.00 uur in het supportershome. Het blad kost maar twee eurootjes en kan contant of via pin worden afgerekend. In nummer 65 staat een eerlijk interview met Daley Blind, dus dat is al genoeg reden het blad te kopen. Het is sowieso altijd genieten van de columns in het fanzine.

Ajax en Feyenoord trappen zondag om 14.30 uur af in de Johan Cruijff Arena. Het duel staat onder leiding van Serdar Gözübüyük, die vooralsnog meer puntjes dan Ajax heeft. Pol van Boekel is vanuit Zeist de VAR van dienst.

Aanbevolen
Steijns elf: welke keuzes maak jij voor wedstrijd van het jaar?

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 135.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >