Met meer dan 135.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax Radio is ook tegen Twente weer de ogen van de luisteraar

Ajax speelt donderdag een uitduel met FC Twente in het KNVB-bekertoernooi. Kun je de wedstrijd niet live volgen via de tv? Of ben je niet in het stadion? Geen paniek! Via Ajax Radio hoef je geen seconde te missen van de bekerclash.

09 februari 2023 - 10:51
Ajax Radio 1200
De Jong en Van Zessen zitten elk duel voor je klaar. © AFC Ajax

Dankzij de commentatoren van Ajax Radio is het spannende potje in de Grolsch Veste overal ter wereld te beluisteren. Waar je ook bent: thuis of onderweg. Ajax Radio luister je via Juke of via de website van Ajax. De commentatoren zitten enkele minuten voor de aftrap klaar om live verslag te doen. Zonder onderbrekingen of reclameblokken!

Die verslaggevers zijn Diederik van Zessen en Anne de Jong. Het duo is al sinds 2008 betrokken en weten dat Ajax Radio inmiddels is uitgegroeid tot een volwassen radiozender. Het liveverslag van de laatste kampioenswedstrijd tegen sc Heerenveen (5-0) werd op de gekste plekken beluisterd. Vanuit een hangmat aan de voet van een vulkaan in Guatemala of vanuit een camper ergens in Canada.

Van Zessen: “Luisteraars sturen ons via socials vaak leuke berichten vanuit verre oorden,” zo vertelt hij aan Ajax Life. “Kijk, lees deze: een supporter die de titelpot volgde bij veertig graden in Delhi. Of deze, op grote hoogte vanuit een vliegtuig richting Atlanta.”

Aanbevolen
Vijf dingen die je moet weten over FC Twente - Ajax

Ajax Radio begon vijftien jaar geleden voor een kleine groep mensen op het mindervalideplatform. Alles om de visueel beperkte fans in het stadion te bedienen. Dat ging via een FM-frequentie die alleen in de Arena was te beluisteren.

De zender nam de laatste jaren een enorme vlucht en bedient nu een veel bredere groep. “We maakten in 2020 een grote omslag,” vertelt Daan Germans, hoofdredacteur bij Ajax Media. “We zijn nu 24 uur per dag in de lucht. Dat heeft te maken met onze samenwerking met Juke, een radioplatform waar je alle zenders van Nederland vindt.”

‘Het is uniek dat je Ajax – waar je ook ter wereld bent – zo laagdrempelig en zonder betalen live kunt volgen.’

De verslaggeving is eerlijk en door een wit-rood-witte bril. Als Francisco Conceição iets fraais uithaalt, is er bewondering: “Och, wat heeft hij de bal toch aan een touwtje!” Het commentaar is heus kritisch, maar kent zijn grenzen. Spelers worden nooit afgefikt. “Uiteindelijk zijn we clubmedia. De spelers op het veld zijn onze collega’s,” stelt De Jong. “Natuurlijk doen we verslag door een Ajaxbril, maar wel eerlijk. We moeten geloofwaardig zijn. Als het niet goed is, dan zeggen we het ook.”

Van Zessen geniet volop van zijn rol bij Ajax Radio. “Ik vind het mooi dat ik de ogen van de luisteraar kan zijn. Of dat nu mensen met een visuele beperking zijn, of een uitgezonden Ajacied die met een marineboot voor de kust van Nigeria drijft. De beleving is hetzelfde. Het is uniek dat je Ajax – waar je ook ter wereld bent – zo laagdrempelig en zonder betalen live kunt volgen.”

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 135.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >