De eerste verliespartij van het seizoen hakt er direct flink in. Natuurlijk, je kunt onderuit gaan op bezoek bij PSV. Er werd alleen geen enkele Ajacied vrolijk van de manier waarop, want de cijfers (3-0) waren overduidelijk. Desondanks de analyse.
We zien Ajax in de eredivisie zelden kansloos verliezen, maar uit bij PSV was het twee keer raak in vijf maanden tijd. De lampenclub is duidelijk baas in eigen huis en vergrootte het gaatje met achtervolger Ajax naar een gat van vijf punten.
Is de competitie daarmee beslist? Het gaat aan de ene kant veel te ver om dit te beweren, maar aan de andere kant… Het lukte Ajax de laatste jaren niet een marge van vijf punten verderop in het seizoen nog ongedaan te maken. Wat dat betreft ziet het er slecht uit.
Tijd om in te zoomen op de topper van zondag, met dank aan input van @11tegen11!
xG-plot en pitch plot
Als je ziet dat Ajax een schamele waarde van 0,37 Expected Goals bij elkaar voetbalde, weet je dat er tussen de lijnen slecht werk is geleverd. Op die manier is er gewoon geen houden aan, zeker niet tijdens de toch altijd al lastige uitwedstrijd tegen PSV.
De eerste twintig minuten waren nog het gevaarlijkst van Ajax, maar de eerste twintig minuten leverden ook geen enkel doelgevaar op. Dat klinkt een beetje tegenstrijdig, maar er lag in deze fase van de wedstrijd veel ruimte op links waar niets mee werd gedaan.
De voortzetting van David Neres was nogal ondermaats, terwijl de bezetting voor het doel in die fase nog op zijn best was. Of minst slecht, net wat je wilt. Toen PSV de score had geopend, bleek hier niets meer van. De ruimte linksvoor was verdwenen, de bal kwam er trouwens ook niet meer.
Ajax kreeg doelpunten tegen wegens fout omschakelen, slecht verdedigen en verkeerd pressen, aldus Erik ten Hag. Dat klopt. Als je het zo bekijkt, creëerde PSV zelf weinig tot niets, maar dit had meer met het kunst- en vliegwerk achterin bij Ajax te maken dan het spel van de thuisclub. Zodra PSV het tempo eventjes opschroefde, piepte en kraakte het.
Het stond natuurlijk ook binnen de kortste keren 3-0, waardoor PSV niet meer op jacht hoefde naar doelpunten. Met de moed der wanhoop probeerde Ajax het heus in de tweede helft, het was alleen een volslagen kansloze onderneming.
Passmaps
Als je kijkt naar de passmap van Ajax ziet het er – op het eerste oog – nog niet eens zo wanhopig uit. Ajax was dan ook redelijk veel aan de bal, maar dit was precies wat PSV prima vond. De thuisclub bediende zich zodra het kon van de lange bal richting Luuk de Jong. De hoge bal van Zoet naar de spits is verreweg de dikste lijn op de passmaps van beide ploegen. De diverse middenvelders van origine in de laatste linie bij Ajax hadden hier geen passend antwoord op.
Beter kon niet voor de PSV-spits, die zijn ploeg constant hielp onder de druk uit te komen. Zoals altijd speelde Ajax met veel ruimte achter de verdediging. Dat is met de snelheid van Bergwijn en Lozano vragen om problemen als je niet compact genoeg staat. Als je dan ook nog eens beseft dat Luuk de Jong driekwart van zijn duels won, was het een koud kunstje om die buitenspelers daadwerkelijk te bereiken.
Frenkie de Jong is op zich geen slechte kopper, maar had weinig in te brengen tegen een specialist als Luuk de Jong. Ook Daley Blind is geen beest als het op koppen aankomt. We zagen zelfs diverse keren gebeuren dat Luuk de Jong alle ruimte kreeg iets te doen met een (hoge) bal, omdat het al bij voorbaat kansloos werd geacht het duel aan te gaan.
Dit maakte het des te pijnlijker om Nick Viergever aan de overkant te zien staan. We willen hier niet beweren dat Viergever de beste uitvinding is sinds het gesneden brood, maar Ajax had de kans om zijn contract te verlengen en liet dit na. Maximilian Wöber en Perr Schuurs worden blijkbaar (nog) niet goed genoeg bevonden en bleven aan de kant, terwijl Viergever de vervanger had kunnen zijn van de geblesseerde Matthijs de Ligt.
Hoewel de passmap er op het eerste oog niet wanhopig uitziet, had de ploeg natuurlijk maar weinig in te brengen. Niets zelfs. Vrij opvallend, aangezien Ajax in de eerste helft bijna 70 procent balbezit had. Balbezit zegt lang niet alles, soms zelfs helemaal niets, en de controle over de wedstrijd was er geen moment. Ook op de omschakeling van PSV bleef het antwoord uit.
Het vele balbezit ten spijt, werd er maar weinig gevaar gesticht. Carel Eiting bleek helaas niet klaar voor het grote werk. Eiting ging ten onder op het middenveld en ook Lasse Schöne speelde geen goede wedstrijd. De aanvoer richting Hakim Ziyech bleef nihil.
De aanvoer naar Ziyech is normaal goed verzorgd, maar kwam nu pas in de tweede helft mondjesmaat tot stand. Helaas moeten we de directe tegenstander van Ziyech, namelijk Jorrit Hendrix, gelijk een compliment maken, want hij zat er bovenop en maakte de winnaar van de Gouden Schoen vrijwel onschadelijk.
Hoewel alle Ajacieden bij de rapporteur van De Telegraaf een voldoende verdienden, scoorde ook Dusan Tadic bij ons toch echt een onvoldoende. De Serviër speelde helaas zijn slechte wedstrijd tot dusver in Ajaxshirt en dat precies op een moment waarbij zijn impulsen zeer waardevol hadden kunnen zijn voor de ploeg.
Er ging, kortom, veel mis tijdens PSV-uit. Je kunt je vraagtekens zetten bij de keuzes van Ten Hag – al dan niet uit nood geboren – maar er werd ook duidelijk te weinig gebracht door de spelers die op het veld stonden. Het ging op diverse vlakken mis en als dit gebeurt, zeker op bezoek bij PSV, ga je geen topwedstrijd winnen.
https://twitter.com/ajaxlife/status/1044554141824094209
Zone 14
Over Zone 14 kunnen we na PSV - Ajax eigenlijk vrij kort zijn. De thuisploeg koos voor een andere aanpak om doelgevaar te stichten, Ajax kwam aan het creëren van kansen niet eens toe. Er werd door de Ajacieden van vrijwel alleen maar van links naar rechts gevoetbald in plaats van vooruit.
Ajax verstuurde 30 passes binnen Zone 14. Dit is normaal gesproken de zone om een gevaarlijke aanval op te zetten, maar zoals gezegd: er ging amper een bal vooruit. Er werden twee ballen in de vijandelijke zestien geplaatst. Die kwamen zelfs nog aan, het leverde alleen geen enkel gevaar op.
De PSV’ers haalden het aantal van 24 niet eens en bleven steken op 19 passes. Van die 19 gingen er 4 ballen voorwaarts het strafschopgebied in, waarvan weer 2 keer een medespeler werd bereikt. Ook geen schokkende cijfers dus, maar dat is wel eens goed.
De topper tussen PSV en Ajax was een wat atypische wedstrijd, zeker voor Nederlandse begrippen waarbij verzorgd voetbal en combinatiespel voorop staan. PSV liet zien dat het ook anders kan en pakte Ajax op die manier in.
We kunnen alleen maar hopen dat dit niet de gevreesde Vorentscheidung heeft opgeleverd.
Sluit je aan bij onze ruim 135.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.
* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.
Voorrang bij kaartverkoop
Tijdens evenementen dichtbij spelers
Heel veel korting, acties en prijzen!
© 2024 ajaxlife.nl – Powered by TRES