De wedstrijd van zaterdag tegen FC Emmen is er zo eentje die je straks alleen nog tegenkomt op lijstjes. Het werd 5-0 en verder onthouden we er niet veel van. Toch is het wellicht interessant te kijken wat er schuilging achter deze wedstrijd, want je weet nooit waar het nog eens goed voor is.
Door Kevin Van Nunen
Emmen-thuis draaide uit op het ultieme tussendoortje, zo'n wedstrijd die in het niet valt tussen alle potjes met nog veel grotere belangen. Al was het wel een duel dat eventjes in winst moest worden omgezet. Gelukkig wisten we al na acht minuten dat het wel in orde zou komen.
Er was een duidelijk verschil tussen Emmen en Heracles Almelo, wat weer een andere discussie oplevert. Of de gasten uit Drenthe wel of geen campingelftal op de been brachten, wordt in andere kolommen maar uitgevochten...
Wij richten ons op Ajax met dank aan input van @11tegen11!
xG-plot en pitch plot
Een beetje pijnlijk is het wel, een blik op het xG-plot. Normaal gesproken zie je de lijn sprongetjes maken, om aan te geven dat een ploeg doelgevaar ontwikkelde. Hoe groter de sprong, des te groter de kans en hoe verder het plot oploopt, des te vaker het lukte om door de verdediging te snijden.
Maar dan kijken we naar Emmen en zien... niks. Ajax had er weinig moeite mee om de uitploeg onder de duim te houden en was in totale controle. Er werd een enkel schotje op doel toegestaan, Matthijs de Ligt greep richting het einde van de wedstrijd nog een keertje in en dat was het wel.
Dit is gelukkig heel anders als we het plot van Ajax volgen. We zien precies wat we graag willen zien: de contouren van een trap met ongelijke treden. Soms een kleine kans, soms een grote kans. De intikkers van Klaas Jan Huntelaar en Dusan Tadic waren zekere doelpunten, de kopgoal van Huntelaar kwam voort uit een kleinere kans. Gelukkig kan Klaas Jan prima koppen.
Alles bij elkaar kwam Ajax tot 2,57 Expected Goals en dat is een heel nette waarde. Je vraagt je alleen af: als er echt iets op het spel had gestaan of als het doelsaldo van belang was geweest, had Ajax dan dubbele cijfers kunnen halen?
Passmaps
We schakelen door naar de passmaps. Er waren twee veranderingen doorgevoerd in de opstelling: Eiting voor Schöne en Kristensen voor Mazraoui. Kijk nu eens goed naar de passmap van Ajax en wat valt er op? Eiting voor Schöne maakte tegen Emmen geen enkel verschil, maar de rol van Kristensen wijkt af ten opzichte van Mazraoui.
Bij zo'n beetje alle wedstrijden waarin hij rechtsback stond, liep er een dikke streep van Mazraoui naar Ziyech. Die ontbreekt nu volledig. Kristensen kwam sowieso weinig in het spel voor. Het leek af en toe wel alsof de Deen werd overgeslagen. Hij stond diverse keren vrij genoeg om een bal te ontvangen, maar kreeg die dan niet.
Het was ook niet per se nodig om Kristensen in te schakelen, want Ajax kon doen en laten wat het wilde. Heracles stond compact genoeg opgesteld om serieuze tegenstand te bieden in de Johan Cruijff Arena, Emmen oogde een beetje naïef. Het speelde 'gewoon' met drie spitsen en dacht leuk mee te voetballen, maar werd gedegradeerd tot figurant.
Wat we ons wel afvragen na het bekijken van de passmap: hoe moet dat dinsdag tegen Dinamo Kiev? Nico Tagliafico speelt een belangrijke rol bij het distribueren van de bal op de linkervleugel. Zijn waarschijnlijke vervanger, Daley Blind, is hier gelukkig ook goed in, maar hij lijkt de snelheid te ontberen om net als Tagliafico mee naar voren te stormen.
Het duo Tagliafico/Tadic wordt noodgedwongen uit elkaar gehaald. De Argentijn is geschorst. Het kan wel eens zijn dat de hele linkerflank overhoop gaat, want er wordt alles aan gedaan om David Neres klaar te stomen. De Braziliaan zou dan weer voor de diepte kunnen zorgen die Ajax nodig heeft. Neres zorgt met zijn loopacties voor een andere dynamiek dan Tadic en kan in de ruimtes duiken die Dinamo Kiev laat als het ervoor kiest volle bak aan te vallen.
Tenslotte graag jullie aandacht voor de dynamische passmap, die hieronder staat weergegeven. We willen jullie aanraden om de gemiddelde posities van Tadic en Ziyech te volgen. Je ziet dat Tadic linksvoor begint en Ziyech start op de rechtervleugel, maar wat gebeurt er tijdens de tweede helft? Beide spelers zijn onwijs creatief en benutten de vrijheid die hen door Erik ten Hag wordt gegund.
Bij de statische passmap lijkt het misschien alsof de twee elkaar in de weg lopen, maar daar was absoluut geen sprake van. Hier wordt de gemiddelde positie weergegeven. Als je wisselt van links naar rechts, kom je ongeveer ergens in het midden uit. Het geeft maar aan wat voor speeltuin het was tijdens Ajax - Emmen.
Hier is de dynamische passmap van #Ajax op basis van het duel met FC Emmen. Wat valt op? De link tussen Tagliafico en Tadic, check Kristensen ten opzichte van Mazraoui en zie hoe Tadic en Ziyech van plek ruilen. #ajaemm #ajax pic.twitter.com/hiu8csgdxD
— Ajax Life (@ajaxlife) 26 augustus 2018
Zone 14
De Johan Cruijff Arena leek zaterdag zoals gezegd wel een speeltuin voor de Ajacieden. Toch kun je ook in een speeltuin niet gaan en staan waar je wilt. Dit blijkt ook uit de passes van Ajax binnen Zone 14. De Tegenstander werd zo dicht tegen het eigen zestienmetergebied gedrukt dat het vrij lastig werd om te penetreren.
De passes van Ajax in Zone 14 gingen van links naar rechts. Daar worden we normaal niet zo vrolijk van, maar nu ligt het net even iets anders: als je een ploeg zo onwijs naar achteren drukt, moet de bal wel snel van links naar rechts om een gaatje te vinden.
Er werden dan ook slechts 6 passes vooruit gespeeld het strafschopgebied in. En van die 6 ballen kwam er slechts eentje aan. Zoals gezegd: geen cijfers om tijdens een andere wedstrijd vrolijk van te worden, maar Emmen-thuis was slechts een tussendoortje en geen topwedstrijd.
Sluit je aan bij onze ruim 135.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.
* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.
Voorrang bij kaartverkoop
Tijdens evenementen dichtbij spelers
Heel veel korting, acties en prijzen!
© 2024 ajaxlife.nl – Powered by TRES