Het begint langzaam een beetje in te dalen wat voor spektakel Ajax en Bayern München op de mat hebben gelegd. Twee rode kaarten, een knotsgekke slotfase en zes treffers. De verwachtingen werden ruimschoots overtroffen. Werkelijk alle remmen gingen los!
Als je vrijuit kunt voetballen, doe je er verstandig aan om ook gewoon lekker vrijuit te gaan voetballen. Dan ontstaan vaak de leukste wedstrijden. Erik ten Hag had dit maar wat goed begrepen en durfde tegen Bayern uiterst aanvallend van start te gaan.
Alle remmen los! Vroeger was dit voorbehouden aan Peter Bosz, maar het was prachtig om te zien dat Ten Hag dit zelfs aandurfde op het allerhoogste niveau. Een opponent als Bayern Munchen is toch net van een ander kaliber dan Schalke 04, zoals Ajax ook zou ervaren.
Tijd om een blik te werpen op de statistieken, met dank aan input van @11tegen11!
xG-plot en pitch plot
Er ontwikkelde zich direct een machtig mooi schouwspel. De puppies van Ajax waren niet te houden en renden met de tong uit de bek achter hun speeltje aan, Bayern opereerde iets behoedzamer en maakte optimaal gebruik van de ruimtes die de thuisploeg in zijn enthousiasme liet vallen.
Het zorgde voor een wedstrijd die op en neer ging. Ajax speelde vol durf, soms wellicht zelfs een tikje naïef. Is het geen zelfmoord om met zeven of acht man druk op de Duitse defensie uit te oefenen? Je zou het haast denken, zeker als het soms moeilijk blijkt om de bal in de ploeg te houden.
Bayern verkeert misschien niet in topvorm, maar blijft een ploeg met lepe spelers. Tik-tik-tik en de bal en er is weer een counter in de maak. Gnabry en Goretzka kunnen wel wat, net als Lewandowski overigens. Het is dat de laatste pass ‘ontbrak’, zoals dat heet, want de Ajaxverdediging werd diverse keren helemaal opengespleten. En laten we de reddingen van Andre Onana niet vergeten, want alsnog vuurde Bayern vijf schoten af. Dat is serieus veel!
Dit alles zorgt voor een levendig xG-plot, waaruit we kunnen opmaken dat Bayern in de eerste helft verreweg de grootste kansen kreeg. Het had een heel vervelende avond voor Ajax kunnen worden, maar na rust volgde herstel. De negentien passes voorafgaand aan de intikker van Dusan Tadic waren om je vingers bij af te likken, wat een geweldige aanval!
Het is bijna niet te doen om op te sommen wat er allemaal gebeurde. Rode kaarten, tien tegen tien, Ten Hag die met Dolberg een spits erbij zette en serieuze kansen die alle drie een doelpunt opleverden. Het was fantastisch dat het aanhoudende enthousiasme van Ajax werd beloond met opnieuw een punt tegen grootmacht Bayern.
Een nederlaag was op basis van de tweede helft zeker niet verdiend. Maar die had Ajax bijna wel aan zichzelf te wijten. “Na de 2-1 wilden we meer,” erkende Matthijs de Ligt. “We bleven maar naar voren lopen en gaven daardoor achterin te veel ruimte weg. Bayern wist hiervan te profiteren.”
Passmaps
Het lukte Ajax om in de tweede helft de slordigheden uit zijn spel te elimineren. Een betere afstemming tussen Daley Blind en Frenkie de Jong was hiervoor een voorname reden. We zagen Frenkie in de eerste helft amper op zijn vertrouwde positie. Dit werd na rust in ere hersteld.
Het lukte Ajax daardoor om in balbezit op te schuiven. De Ligt en Wöber schoven elkaar in de eerste helft heel wat ballen toe, terwijl Blind vanaf de start van de tweede helft de spelverdeling voor zijn rekening nam. Hij voedde Frenkie die op zijn beurt regelmatig de uitzakkende Tadic wist te bereiken.
Als het op links begint te lopen, kan ook Nico Tagliafico mee naar voren en dan is Ajax over het algemeen helemaal niet meer te houden. Je ziet wat een verschil dit kan maken, want in de eerste helft waren we stiekem niet zo goed te spreken over Tagliafico’s spel.
Het spelletje van Ajax fungeert op zulke momenten bijna als het binnenwerk van een klok, want ineens worden David Neres en zelfs Donny van de Beek actief. De dribbels komen van Neres, de loopacties van Van de Beek. De opmaat richting gelijkmaker was een mooi voorbeeld, waarbij het Ziyech lukte om met een mooie bal Donny te vinden.
En toen was werkelijk alles mogelijk! De wedstrijd kon alle kanten op en door twee rode kaarten werd het allemaal nog onvoorspelbaarder. Al voelde je wel dat Ajax voorin nog wat kracht tekort kwam. Het was dus een prima ingreep van Ten Hag om een beroep te doen op Dolberg zodra Bayern werd gereduceerd tot tiental. Een prachtige dieptepass van Tadic op Dolberg en de penalty die volgde, zorgden er eventjes voor dat de droom van groepswinst werkelijkheid leek te worden.
Alsof het niet knotsgek genoeg was, kwam even later de ongeslagen status van Ajax in het geding en moesten er herstelwerkzaamheden worden verricht. De middenvelders waren toen al zo’n beetje stuk voor stuk vermist. Het was alsof deze wedstrijd tussen Ajax en Bayern uitdraaide op een potje flipperkasten. Ajax zette nog een keer alles op alles en terwijl de vlag omlaag bleef, hield invaller Huntelaar het hoofd koel. Een balletje breed leverde nog maar eens een doelpunt op van een back, dit keer via Tagliafico.
https://twitter.com/ajaxlife/status/1073211976376037378
Zone 14
Goed opletten nu, want we gaan jullie mooie verschillen laten zien in de manier waarop je tot goals kunt komen. De snelste weg naar het doel is rechtdoor, maar een opponent is niet achterlijk en sluit die weg graag af. Vandaar dat je bij Ajax vanuit Zone 14 slechts drie ballen vooruit ziet tussen de doelpalen.
De linkerkant werd veelvuldig gezocht. Tadic positioneerde zich hier en een stukje verderop bevond ook Neres zich regelmatig. Ajax was dus op zoek naar een omweg. Misschien maar beter ook, want het lukte slechts twee keer om vanuit Zone 14 een medespeler te bereiken in het zestienmetergebied.
Bayern had zijn zaakjes dus goed op orde en profiteerde zoals gezegd prima van de instabiliteit achterin bij Ajax. Zie je die gele lijn op randje zestien? Die pass vond plaats vlak voor de 2-3 van Coman. Als het achterin open ligt, kan het met een simpele pass al gedaan zijn. Dit is wat De Ligt bedoelde met het weggeven van te veel ruimte.
Halfspaces
Via Zone 14 lukte het dus niet, maar gelukkig zijn er voor een voetballende ploeg als Ajax meer mogelijkheden om tot scoren te komen. De gevaarlijke passes werden niet gespeeld over het middenrif, maar vanaf de zijkant.
De Ajacieden zochten vooral naar openingen op links, alleen werd de voorbereiding bij de goals uit open spel gedaan op rechts! Je ziet ook in de weergave van de activiteit binnen halfspaces dat Ajax actiever was op links, maar effectiever op rechts. De tijden van lange voorzetten zijn voorbij, dat is iets uit het verleden.
Doelpunten maak je tegenwoordig anders. Door lopende mensen diep in de zestien te krijgen en vanuit daar naar het doel te werken. Of door je spits in buitenspelpositie te laten staan, dat kan ook. De Ajacieden probeerden diverse keren vanaf een meter of vijftien de bal voor het doel te trekken.
Het succespercentage lag hoog! Twee van de zeven voorzetten promoveerden tot assists omdat de bal in het doel eindigde. Zie de gele lijntjes. Dit lukt uiteraard niet iedere week, maar het flankspel tegen Bayern was dik in orde.
Sluit je aan bij onze ruim 135.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.
* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.
Voorrang bij kaartverkoop
Tijdens evenementen dichtbij spelers
Heel veel korting, acties en prijzen!
© 2024 ajaxlife.nl – Powered by TRES