Wij waren voor zaterdag drukker met de weersvoorspellingen dan de tactiek van PEC Zwolle. Ajax in de regen, dat is niet altijd een succes. Gelukkig bleef het weer slechts wisselvallig en dat gold net zo goed voor het veldspel van Ajax. Check de analyse maar!
Als je de uitslag checkt op Teletekst en 1-4 ziet staan, denk je dat Ajax een gemakkelijke avond heeft gehad. Dat werd het uiteindelijk ook. Maar voor het eerst sinds lange tijd hoorden we weer flink wat gemopper om ons heen.
En ook maakten we ons eventjes zorgen of de drie punten wel mee terug gingen naar Amsterdam. Eind goed, al goed. Ajax nam in de slotfase afstand van PEC en toen was alles snel vergeten en vergeven, maar laat de les voor het restant van dit kalenderjaar duidelijk zijn: koppie erbij houden!
Eens zien wat de input van @11tegen11 oplevert!
xG-plot en pitch plot
Als we kijken naar het xG-plot, zien we het lijntje van Ajax grotere sprongen maken dan die van PEC. Dit betekent dat Ajax de grootste doelkansen bij elkaar voetbalde en op basis hiervan ook verdiend heeft gewonnen. Op basis van de mogelijkheden die beide ploegen kregen, wint Ajax twee van de drie wedstrijden. Zoals nu.
Maar als je kijkt naar het pitch plot, zien we toch iets geks: PEC schoot vaker op doel dan Ajax! De Blauwvingers vuurden maar liefst 15 keer een bal af op het doel van Ajax. Dat is best veel, zoiets zijn we niet gewend. Gelukkig werden de meeste schoten ver van het doel gelost, waardoor de kwaliteit van de kansen laag bleef.
Ondanks 15 doelpogingen, bleef de waarde van Expected Goals beperkt voor PEC. Een waarde van 1,11 is maar nipt iets hoger dan de 0,93 van ADO Den Haag, dat tegen Ajax toch een vrij kansloze wedstrijd speelde. Omgekeerd is 2,07 xG voor Ajax niet gek, maar zeker niet uitzonderlijk.
Wat als Kostas Lamprou geen redding had gebracht op de inzet van Thomas Lam? Dan had je jezelf toch voor je kop geslagen dat er het eerste uur niet een stukkie beter was gevoetbald. Het liep allemaal anders: Lasse Schöne besliste luttele minuten later de wedstrijd.
Passmaps
Het pitch plot vertoonde al afwijkend beeld en dit geldt eigenlijk ook voor de passmap van Ajax. Als je de dynamische variant bekijkt, zie je het zelfs een beetje uiteenvallen. Er was niet echt sprake van een machine, eerder van losse onderdelen. Het ontbrak aan nogal wat zaken.
De laatste tijd wordt de bal bij Ajax amper achterin rondgespeeld, of toch op z’n minst met het idee om ruimte te creëren, maar die creativiteit ontbrak er nu een beetje aan. Daardoor zie je dikkere lijnen in de laatste linie dan we zijn gewend, om maar aan te geven: veel ongevaarlijk balbezit.
En voorin liep het gewoon spaak. Zie jij een pijltje voorwaarts of opzij bij de aanvallers? Wij niet. Klaas Jan Huntelaar werd maar weinig in het spel betrokken, ook al deed hij er genoeg aan door actief rond te lopen en gewoon te doen waar hij goed is: aanjagen!
Het sloeg alleen niet zo over. We willen PEC heus eer voor het werk geven en het was prima dat er agressief werd gevoetbald – je hoeft Ajax niets cadeau te geven – maar de tegenstand was nu ook weer niet enorm. En we hebben genoeg foute passes van de thuisclub gezien op het moment dat er voorwaarts getrokken kon worden.
Het zegt ook genoeg dat het gevaar van PEC ontstond uit moment waarop Ajax er iets te lichtzinnig over dacht. Matthijs de Ligt moest aan de noodrem trekken na een moment van balverlies door Schöne en de corner waaruit PEC uiteindelijk scoorde, kwam voort uit zeldzaam balverlies van Frenkie de Jong, die zich op een gevaarlijk punt van het veld verslikte.
https://twitter.com/ajaxlife/status/1072153488027774976
Zone 14
De gebrekkige aanvalslust valt prima af te leiden uit de passes in Zone 14. Het waren er gewoon niet zo veel. Slechts 14 in totaal en je hoopt toch op meer. Er werd slechts één verkeerde bal gespeeld, maar de meeste passes waren ook niet zo spannend. Meestal werd Tadic gezocht – en gevonden – maar veel vloeiende aanvallen kwamen er niet uit voort.
Dit zag je prima terug bij de totstandkoming van de doelpunten. De assist van Tadic bij de openingstreffer was min of meer onbedoeld, Frenkie rondde wel een mooie solo af en de laatste twee treffers waren ook een beetje apart: Schöne met een soort volley uit een corner en Tadic via een klutssituatie.
Halfspaces
De drukte in Zone 14 viel een beetje tegen, maar in de half spaces was meer activiteit. Je krijgt natuurlijk niet altijd zomaar vrije doorgang richting het doel. En precies daarom is het interessant om te bekijken wat er net buiten de palen gebeurt. Ook trainers weten wat er binnen Zone 14 gebeurt, daarom wordt getracht hier de weg naar het doel af te sluiten.
Wat je graag ziet in halfspaces is het creëren van kansen. Silva en De Bruyne zijn hier bij Manchester City meester in, al is het maar omdat Guardiola het benutten van halfspaces tot een ware kunst heeft verheven. Die kunst kreeg Ajax in Zwolle niet op het doek gekliederd, want er waren amper ingevingen.
Kijk maar naar de streepjes en stippellijnen. Het liefst zie je streepjes, want die geven een succesvolle pass weer. Helaas zien we slechts twee passes waaruit enig doelgevaar zou kunnen voortkomen. Als we coulant zijn, ronden we het af naar drie. Dat blijft een beetje karig.
Het is niet voor het eerst dat Ajax een tegenvallende wedstrijd afwerkt kort voor een Europese wedstrijd. Denk maar terug aan het uitduel met Fortuna Sittard. Dit werd vervolgens helemaal goedgemaakt met een topprestatie tegen Bayern München.
Woensdag weer?
Sluit je aan bij onze ruim 135.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.
* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.
Voorrang bij kaartverkoop
Tijdens evenementen dichtbij spelers
Heel veel korting, acties en prijzen!
© 2024 ajaxlife.nl – Powered by TRES