Met meer dan 135.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax start Europa League met vette zege op Besiktas en dit valt op

Ajax is de competitiefase van de Europa League werkelijk uitstekend begonnen. In een uitverkochte Johan Cruijff Arena werd Besiktas JK met maar liefst 4-0 over de knie gelegd. Heerlijk! Wat ons opviel? Lees snel door!

26 september 2024 - 22:49
Fitz Jim 1200
Fitz-Jim tikt op de paal, maar scoort later alsnog. © Pro Shots

Twee B’s aan de start
Francesco Farioli – die de nieuwe opzet van de Europa League een ontdekkingsreis noemde – ruimde tegen Besiktas basisplaatsen in voor Brian Brobbey en Youri Baas. Davy Klaassen redde afgelopen weekeinde als invaller een punt in Deventer, maar was tegen Besiktas niet speelgerechtigd. Besiktastrainer Giovanni van Bronckhorst verraste aan de andere kant door Joao Mario, Semih Kilıcsoy en Ciro Immobile op de bank te laten beginnen.

Sfeeeeeeeer!
Het Turkse uitvak vulde zich met 2600 Besiktassupporters. Die hadden er allemaal flink zin in. Zingen en springen onder het gesloten dak van de Johan Cruijff Arena. Dat zorgde als vanzelf voor een uitstekende wisselwerking met de Ajacieden in het uitverkochte stadion. Lekker tegen elkaar in blèren en fluiten. Het hoogste woord voeren!

Het zijn de avonden waar we goed op gaan, zeker als ook het resultaat er mag zijn. Een onvervalste pogo vlak voor tijd bleef dan ook niet uit. Het stadion schudde op z'n grondvesten. Het leverde beelden op die we lang niet hebben gezien. Op de tribune zagen we Alex Kroes gelukzalig lachen.

Lampjeskarma
Ajax was vijf minuten onderweg toen Brobbey zijn maatje Kenneth Taylor voor de goal zette. De middenvelder kwam een voetje tekort om slagvaardig te zijn. Toch zagen we vanaf de start een feller en sneller Ajax dan een paar dagen eerder in Deventer.

Kian Fitz-Jim opende na een halfuur de score. Een lage voorzet van Taylor kwam net niet lekker bij Bertrand Traoré terecht, maar de rebound was een dankbare prooi voor Fitz-Jim. De Ajacied was even ervoor al dichtbij een treffer met een balletje op de paal, maar nu kon hij serieus hard juichen.

Dat deden supporters ook. Vlak voor Fritzie’s doelpunt, zwaaiden de Turkse supporters lustig met lampjes op hun mobiele telefoon. Direct na de 1-0 was het de beurt aan de Ajacieden om plagerig terug te zwaaien met hun lampjes. Humor om te lachen. Of zoals iemand het op X treffend verwoordde: #Lampjeskarma!

Traoré en Godts
Hoewel de voorsprong terecht was, zagen we dat Ajax er op de vleugels niet heel lekker inzat voor rust. Mika Godts en vooral Traoré waren lang ongelukkig in hun acties. Traoré leverde vlak voor de pauze pas zijn eerste goede voorzet af. Listig met buitenkantje links. Brobbey en Godts konden er net niet bij. De overige voorzetten zouden bij een gemiddeld onder 8-elftal voor scheldende vaders langs de lijn hebben gezorgd.

Maar ja, je weet bij Traoré ook dat hij zomaar wat bijzonders kan doen, zoals Godts bedienen bij de 2-0, kort na de pauze. De Burkinees behield goed het overzicht en gaf de bal op een presenteerblaadje bij de jonge Belg. Hij twijfelde niet en verschalkte doelman Mert Günok op vakkundige wijze. Voor Ajaxsupporters reden om wederom plagerig met lampjes te zwaaien, terwijl Traoré nog maar eens op de paal schoot.

Taylor en Godts maken feest compleet
Het feest was helemaal aan toen Taylor de derde Ajaxtreffer tegen de touwen schoot. Vanaf randje zestien leverde hij een lage schuiver af, die de Johan Cruijff Arena in vuur en vlam zette. Het “Gio, neem je rotzooi mee,” was een logisch gevolg.

De blijdschap was in elk geval groot. Of was het opluchting na het puntenverlies bij Go Ahead Eagles? Het was in elk geval duidelijk dat Ajax na de eerdere zes zeges op Besiktas ook nummer zeven ging bijschrijven.

Werd het nog gekker in de Johan Cruijff Arena? Oh, jazeker! Godts tankte zelfvertrouwen door zijn tweede en Ajax’ vierde van de avond binnen te schieten op aangeven van invaller Christian Rasmussen. Wat een onwijze weelde! Zeker omdat Ajax defensief eigenlijk geen moment in de problemen kwam tegen de Turkse topploeg.

Hopelijk neemt Ajax het goede gevoel mee richting zondag. Dan staat het uitduel met RKC Waalwijk op het programma. Er wordt om 16.45 uur afgetrapt in het Mandemakers Stadion. De week erop volgt de trip naar Tsjechië voor de uitwedstrijd tegen SK Slavia Praag.

Druk, druk, druk!

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 135.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >