Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax redt meubelen pas in extra tijd tegen Bodø/Glimt en dit valt op

Ajax’ debuut in de Conference League is er eentje die een bijzondere werd. FK Bodø/Glimt legde onze ploeg lang over de knie in eigen huis, maar Steven Berghuis maakte diep in blessuretijd alsnog de 2-2. Hieronder lees je wat ons opviel.

15 februari 2024 - 23:04
Ajabod 1200
Hlynsson begon vanaf de linkerflank. © Pro Shots

Veel anders én toch hetzelfde
Voor alles is een eerste keer. Dat geldt ook voor voetballen in de Conference League. Niet eerder zagen we de Johan Cruijff Arena gestoken in de vormgeving van het derde Europese clubtoernooi. De groene golven in het ontwerp doen denken aan het noorderlicht. Met Bodø/Glimt op bezoek bleek dat best treffend.

De hymne van het toernooi klonk echter weer bekend in de oren, want die is gelijk aan die van de Europa League. Ook was er een lichtshow en werd er naar hartenlust gezwaaid met vlaggetjes. De negenhonderd in geel gestoken Noorse supporters zagen hoe de Ajacieden op Zuid al ruim voor de aftrap zongen en sprongen. Kort erna rolde een indrukwekkend spandoek naar beneden. Kortom: supporters hadden zin in een onvervalst Europees avondje Ajax.

De toeschouwers kregen een flink door elkaar gegooid elftal voorgeschoteld. Devyne Rensch speelde als rechter centrale verdediger, Josip Sutalo schoof door naar links centraal, terwijl Jorrel Hato linksback werd. Chuba Akpom voetbalde in de rug van Brian Brobbey en Kristian Hlynsson deed zijn dingen vanaf links.

Opladen tóch moeilijk?
Berghuis kreeg een dag voor de wedstrijd de vraag of het lastig is je op te laden voor de Conference League. Hij reageerde daar in tekst uitstekend op door te stellen dat het huidige Ajax nederig moet zijn. De ploeg moest het donderdag maar laten zien. Opladen zou geen probleem zijn. Binnen de lijnen zagen we langere tijd weinig van die woorden terug, al toonde de ploeg veerkracht. Toch had Ajax lang geen antwoord op het enthousiaste en agressieve Bodø/Glimt.

Ajax begon al meteen slordig, terwijl de bezoekers er bij vlagen heel eenvoudig – met hakjes strooiend – doorheen voetbalden. De ploeg van John van ’t Schip kreeg geen grip op het middenveld. Na een kwartier was het dan ook raak voor Bodø/Glimt. Uitblinker Albert Grønbaek was het eindpunt van een flitsende aanval, waarbij Ajax werd weggetikt. Hij aaide de bal droogjes in de korte hoek achter Diant Ramaj.

Wat Ajax er tegenoverstelde? Twee schoten van Akpom en pogingen van afstand door Kenneth Taylor en Jordan Henderson. Bij het rustsignaal viel een fluitconcert de spelers ten deel en hoorden we zachtjes ‘voetballen, voetballen, voetballen’. Bodø/Glimt speelde precies op een wijze waar dit Ajax doodsbang voor is.

In weinig was te merken dat Bodø/Glimt zijn laatste officiële wedstrijd op 14 december 2023 speelde. In de groepsfase van de Conference League werd toen met 3-1 verloren van Club Brugge, al deed de Noorse kampioen het verder uitstekend en werd het tweede in de poule met verder Besiktas en FC Lugano. Sindsdien speelden de Noren alleen nog maar oefenduels.

Aanbevolen
Van ’t Schip spreekt over herrijzenis en ondergrens van Ajax

On steroids
De avond begon trouwens al vreemd toen de spelers het veld opkwamen voor de warming-up. Het traditionele Crazy on the dancefloor werd in een tempo afgespeeld waar Carlos Forbs jaloers op zou zijn. De dj draaide het nummer rap weg. Opnieuw proberen. In de herhaling ging het echter wéér mis. Een soort remix on steroids, zeg maar. Toen het juiste tempo eenmaal werd gevonden, rolde een jolig applaus van de tribunes.

Grønbaek pijnigt Ajax
We waren benieuwd of en hoe Van ’t Schip zou ingrijpen tijdens de rust. Hij bracht Borna Sosa. Rensch bleef achter in de kleedruimte. Wellicht niet helemaal fit, dat horen we vast nog. Maar opnieuw werd volop geschoven in de defensie... Verder zagen we dat Hlynsson en Akpom van positie wisselden.

Ajax leek wat meer kleur op de wangen te krijgen, maar trok ook meteen weer wit weg toen Tristan Gooijer klungelde achterin, al was het passje van Sutalo ook niet echt lekker. Daarna ging zo’n beetje alles mis. Grønbaek pakte het cadeautje dankbaar uit en schoot zijn tweede in de touwen: 0-2. Het gebeurde allemaal zo’n dertig seconden na de invalbeurt van Forbs. Hij verving Akpom, die had kunnen scoren, maar te veel treuzelde bij de kans die hij kreeg.

Van den Boomen keert terug met treffer
Twintig minuten voor tijd meldde Branco van den Boomen zich langs de lijn. Hij viel in na een lange periode blessureleed. Supporters reageerden opgetogen, bijna lyrisch. De fel bekritiseerde Taylor werd het kind van de rekening. Hoewel Ajax het wel probeerde, ging het hartstikke moeizaam. Brobbey kreeg nog wel een uitgelezen kopkans, maar die ging van dichtbij naast.

Twee minuten voor tijd trok Odin Bjørtuft aan de noodrem bij Brobbey. De verdediger moest er met rood vanaf. Van den Boomen mocht aanleggen vanaf elf meter. De bal ging hard in het doel. Met zeven minuten extra tijd kwam de Johan Cruijff Arena weer helemaal tot leven, terwijl Anton Gaaei en Julian Rijkhoff invielen. De jonge spits droomde van een heldenrol met een omhaal, maar de bal ging over.

De heldenrol bleef bewaard voor de verder onzichtbare Berghuis, die diep, diep, diep in blessuretijd een heerlijk lobje liet vertrekken van zijn schoen. Supporters hielden hun adem in en zagen hoe de bal in het net achter Haug viel. De Johan Cruijff Arena explodeerde. Van blijdschap, maar vooral van opluchting.

Ajax moet hoe dan ook nog volop aan de bak, wil het de achtste finales van de Conference League halen. De ploeg speelt op donderdag 22 februari de return, net boven de poolcirkel. Het wordt hoe dan ook een loodzware klus op het kunstgras van Aspmyra Stadion, waar de gevoelstemperatuur stevig onder nul kan liggen.

Een beetje zoals onze gevoelstemperatuur nu, zeg maar.

Aanbevolen
Van den Boomen bedankt publiek voor warm onthaal en Berghuis voor penalty

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >