Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax na bloedstollende penaltyreeks langs Panathinaikos en dit valt op

Ajax is zeker van Europees voetbal! De ploeg mag zich gaan opmaken voor de play-offs van de Europa League. Er was een ongekend spannende penaltyserie voor nodig, maar de Ajacieden trokken gelukkig aan het langste eind. Dit viel zoal op in de Johan Cruijff Arena.

15 augustus 2024 - 23:21
Verslagajapan800
Akpom was ongelukkig in de afwerking. © Pro Shots

Supporters vroeg in vorm
De beste warming-up zagen voorafgaand aan Ajax - Panathinaikos bij supporters. Al ruim voor de wedstrijd verzamelden Ajacieden zich bij metrostation Bullewijk, om in een corteo richting de Johan Cruijff Arena te lopen. Het gezang en het nodige vuurwerk leverden zoals gewoonlijk heerlijke beelden op. 

Die lekkere sfeer kreeg in het stadion een vervolg. Met Pascal Redeker als zanger werd de boel nog even flink opgezweept. Verder zagen we hoe 21 olympiërs met een Amsterdams linkje in het zonnetje werden gezet. En oja: was is het fijn dat de Richard Witschgebokaal weer gewoon de Richard Witschgebokaal heet.

Baas niet wakker, Hato wel
Met dezelfde elf spelers als een week eerder in Athene, leek Ajax voortvarend aan de wedstrijd te beginnen. Kian Fitz-Jim was de eerste die het doel onder vuur nam. Daarna waren het vooral de Grieken die de aanval zochten. Het had zomaar mis kunnen gaan toen Youri Baas niet werd gecoacht en zich de bal liet afsnoepen, ware het niet dat Jorrel Hato een serieus geweldige tackle in huis had. Daar voorkwam hij op zeker een doelpunt mee.

Het leek de Ajacieden in ieder geval wakker te schudden. Ajax nam na die grote kans weer het heft in eigen handen. Chuba Akpom kreeg een karrevracht aan kansen, maar de bal ging er telkens niet in. Aan de gezichtsuitdrukking van de spits was af te lezen dat hij er zelf ook weinig van snapte. Verder spatte een uithaal van Steven Berghuis uiteen op de lat. 

Heldhaftige Pasveer
Ajax kende aan het begin van de tweede helft opnieuw een groot schrikmoment. Filip Djuricic leek op weg naar een doelpunt, maar Remko Pasveer gooide zich heldhaftig voor de bal. Aan de andere kant was het Kenneth Taylor die had moeten scoren. De middenvelder schoot echter recht op de keeper af. Zo liet Ajax weer een grote kans onbenut.

Francesco Farioli bracht in de tweede helft de verse benen van Mika Godts, Bertrand Traoré, Anton Gaaei en Branco van den Boomen. Vooral de Belg kende een goede invalbeurt. Hij zorgde constant voor dreiging. De aanvaller had aan alle spanning een einde kunnen maken, maar schoot de bal tegen de binnenkant van de paal.

Ajax wint penaltyserie!
En als je zelf niet scoort… Tja, dan doet de tegenstander het wel. Ajax verzuimde het om de wedstrijd te beslissen. Die ene keer dat de bal goed viel bij de Grieken, was het ook meteen raak. Uit het niets sloeg Panathinaikos toe. Tetê kreeg de bal voor zijn voeten en schoot zijn ploeg richting een verlenging.

Brian Brobbey moest daarin de meubelen voor Ajax zien te redden. Er leek even een heldenrol weggelegd voor Traoré, maar zijn doelpunt werd (terecht) afgekeurd. Met het inbrengen van Steven Bergwijn leek de alles-of-niets-fase aangebroken. Gescoord werd er niet meer, waardoor een bloedstollende penaltyserie voor de beslissing moest zorgen.

En bloedstollend was het. Wat maakten we in godsnaam allemaal mee? In de eerste ronde misten zowel Ajax als Panathinaikos drie pingels, waardoor het hele riedeltje weer opnieuw begon. Onze hartslag zat ondertussen in onze keel. Zesmiljoenmiljard strafschoppen later was het Anton Gaaei die het matchpoint ein-de-lijk verzilverde. En ook absoluut hartjes voor Pasveer, die onze ploeg met vijf gestopte pingels telkens in de reeks hield. 

Ajax staat voor tweeluik met Jagiellonia Bialystok
Omdat Ajax als winnaar uit het tweeluik met Panathinaikos kwam, is onze ploeg verzekerd van Europees voetbal. Om de groepsfase van de Europa League te bereiken, moeten de Ajacieden nog één ronde zien te overleven. In de play-offs is Jagiellonia Bialystok de volgende tegenstander.

Ajax gaat op donderdag 22 augustus eerst op bezoek in Polen. Een week later volgt de return in de Johan Cruijff Arena. Lukt het niet om over twee duels van Jagiellonia Bialystok te winnen? Dan zijn we veroordeeld tot het spelen van groepsfase Conference League.  

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >