Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Vier leuke weetjes over Ajax’ tegenstander Union Berlin

Ajax treft met 1. FC Union Berlin een bijzondere opponent in de play-offs van de Europa League. We hebben een paar leuke weetjes op een rij gezet, zodat je kennis kunt maken met de trotse club die momenteel tweede staat in de Bundesliga.

15 februari 2023 - 13:20

Bijnaam ‘Die Eisernen’ verklaard
Union Berlin ging niet altijd gekleed in de huidige clubkleuren rood en wit. De club speelde ooit in een geheel blauw tenue. De club zag in 1906 het levenslicht als FC Olympia Oberschöneweide. Het kreeg de bijnaam Schlosserjungs (metaalbewerkersjongens). Dit wegens het blauwe tricot dat deed denken aan het uniform van lokale metaalbewerkers in de fabrieken. Deze arbeidersklassestatus houdt stand tot vandaag de dag. De bijnaam Die Eisernen past daar uitstekend bij. Het rood-witte tenue kwam er pas in 1966.

Betrokkenheid Unionsupporters
Supporters van Union Berlin zijn enorm betrokken bij hun club. Het stadion moest in 2009 flink onder handen worden genomen. Het voldeed niet meer aan de eisen van modern voetbal. Proflicenties stonden zelfs op het spel. Geld was er niet. Om kosten laag te houden, staken supporters zelf de handen uit de mouwen. Zo’n 2400 vrijwilligers maakten talloze uren om de tribunes te herbouwen. In het bos rond het stadion vind je vandaag de dag een monument voor de supporters die vrijwillig meewerkten aan de verbouwing.

De hoofdtribune is – zoals je op de dronebeelden ziet – erg tof. Van de buitenkant is het alsof je een oude fabriek ziet. Nou ja, kijk zelf maar even. En pak tijdens het vliegen meteen dat vers getapte biertje mee!

Supporters kwamen ook in 2004 al in actie voor hun club. De financiële ellende was zo groot, dat een faillissement niet ver weg meer was. Een bijzondere oplossing werd gevonden: Bluten für Union. Oftewel: bloeden voor Union. Supporters gaven bloed. Het geld wat ze ervoor kregen, ging naar de club. Het zorgde ook voor bewustzijn als het ging om het belang van bloedbanken. Ondertussen verkocht de club shirts met de tekst ‘Bluten für Union’. Dat leverde de nodige centen op.

Nina Hagen en het clublied 
Wellicht heb je wel eens gehoord van rock- en popicoon Nina Hagen. De extravagante Hagen werd 67 jaar geleden geboren in Oost-Berlijn. Ze past precies bij de wilde, ietwat ruige en gekke club die Union Berlin is. Zo kwam het dat juist zij in 1998 het nieuwe clublied Eisern Union live kwam zingen in het Stadion An der Alten Försterei. Toen nog met slechts 3300 supporters op de tribune en Chemnitz als opponent. Het podium is dan nog de Regionalliga. Bij Union wilde men geen braaf clublied, maar een lekker ruw nummer. Eentje die paste bij wat de club wilde uitstralen.

Eisern Union! Eisern Union!
Wir aus dem Osten gehen immer nach vorn.
Schulter an Schulter für Eisern Union.
Hart sind die Zeit und hart is das Team.
Darum siegen wir mit Eisern Union!
Eisern Union! Immer wieder Eisern Union!
Immer weiter – ganz nach vorn!
Immer weiter immer weiter mit Eisern Union!

Het is een wat onorthodox clublied dat je best kippenvel kan bezorgen als iedereen meebrult. Ajacieden die afreizen naar Duitsland, maken het vanzelf mee. En we verwachten het nummer donderdag ook zeker vanuit het uitvak in de Johan Cruijff Arena te horen. Het nummer is 23 jaar na dato populairder dan ooit. Het wordt ook wel een oorwurm genoemd, omdat het nummer in je hoofd blijft hangen. Feit is dat het lied, punkrockster Hagen en Union Berlin al jaren onlosmakelijk aan elkaar zijn verbonden.

Weihnachtssingen als clubtraditie
Dat Union Berlin een bijzondere club met bijzondere tradities is, blijkt ook uit het traditionele Weihnachtssingen. Het is een traditie die zijn oorsprong vond in 2003. Zo’n 89 supporters – gewapend met glühwein en gebak – zongen uit volle borst kerstliederen. Het was een groepje gedesillusioneerde fans die de sportieve neergang beu waren. Ze klommen over de stadionhekken om kerstliedjes te zingen en zo de nederlagen een plekje te geven.

Het begon klein, maar inmiddels is het zingen van kerstliederen een grote traditie geworden. Enorm populair ook vooral. Het is vandaag de dag een jaarlijks en serieus evenement in Stadion An der Alten Försterei. Het onderkomen van Union voelt dan aan als een grote woonkamer. Inmiddels trekt het jaarlijks zo’n kleine 30.000 supporters. Bekijk hier een filmpje van hoe zoiets er aan toe gaat in Köpenick. Zo’n traditie zien we in de Johan Cruijff Arena niet heel snel ontstaan.

Aanbevolen
Heitinga’s elf: ruim jij tegen Union Berlin basisplaats in voor Bassey?

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >