Met meer dan 135.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax 019 overtuigend naar laatste acht Youth League

Ajax onder 19 heeft zich eenvoudig geplaatst voor de kwartfinales van de Youth League. De ploeg van Aron Winter was in eigen huis met 3-0 te sterk voor Dynamo Kiev en speelt nu in de kwartfinales op 7 of 8 maart uit tegen AS Monaco of Real Madrid.

21 februari 2017 - 19:49
UsershyraDesktopajax_dataimages0500ea6ef44b22cba5a7a1d29fe9589e_normal
Sierhuis is nu met zeven treffers alleen topschutter in de Youth League. © Pro Shots

Door Sander Zeldenrijk

De Ajacieden wisten na de fraaie 2-0-zege op Juventus en de daaropvolgende loting dat het tegen de Oekraïners geen gemakkelijk avondje zou worden. Dynamo Kiev haalde in de groepsfase van de Champions League-route zestien punten in een groep met Benfica, Napoli en Besiktas. Geen enkele van de 32 deelnemende clubs overtrof dat aantal.

Hoewel de Oost-Europeanen door de winterstop sinds december geen competitie meer speelden, werkten de bezoekers de afgelopen maand zes oefenduels af ter voorbereiding op het treffen in Amsterdam.  

Trainer Aron Winter beschikte in tegenstelling tot de wedstrijd tegen Juventus nu wel over Matthijs de Ligt en Justin Kluivert. Zij vervingen respectievelijk linker centrale verdediger Boy Kemper en linksbuiten Reda Boultam die tegen Juventus nog in de basis begonnen.

De Amsterdammers speelden een aardige eerste helft waarin het de bovenliggende partij was. De eerste goede Ajaxaanval resulteerde in de elfde minuut al in de openingstreffer. Kaj Sierhuis, de sterke en hard werkende spits, liet maar weer eens zien dat hij een neusje voor het doel heeft. Na een prachtige dieptepass van uitblinker Matthijs de Ligt op rechtsbuiten Anderson Lopez, rondde de aanvaller uit Jisp de voorzet van de snelle vleugelspeler alert af.

Na de openingstreffer speelde het spel zich vooral af op het middenveld. Voorin kon de thuisploeg niet doordrukken. Kluivert had op links aanvankelijk moeite om de hoge verwachtingen waar te maken, maar herstelde zich na enkele ongelukkige acties richting het rustsignaal.

In de tweede helft zetten de bezoekers aanvankelijk meer druk, maar kreeg Ajax in het eerste kwartier de beste kansen via Sierhuis. Hij kopte voorlangs en trof de paal. Een minuut later verdubbelde Dani de Wit de voorsprong door een voorzet van Kluivert bij de tweede paal in te knikken. Omdat de ploeg beter doordekte, kwam het daarna niet meer in de problemen.

Het slotakkoord was opnieuw voor Sierhuis die identiek aan zijn eerste treffer ditmaal een goede vleugelvoorzet van Che Nunnely van dichtbij afrondde. Hij staat inmiddels op zeven treffers in zes Europese duels. De spits had in de slotseconden zelfs nog een derde treffer kunnen bijschrijven, maar zijn heerlijke lob ging helaas net naast.

Clublied
Na afloop galmde het clublied uit de kleedkamer en toonde De Wit zich tevreden met het resultaat. “Ja, we gingen even helemaal los,” lacht de middenvelder. “Vooraf dachten we echt dat dit een sterke ploeg zou zijn gezien hun statistieken in de groepsfase, maar achteraf kun je stellen dat we vrij simpel gewonnen hebben.”

Van de zes Europese duels won het vlaggenschip er vijf en hield het eveneens vijfmaal de nul. “We hebben twee goede keepers en achterin staat het goed. We strijden. Misschien niet altijd met mooi voetbal, maar we gaan voor elkaar door het vuur. Dat is misschien wel het belangrijkste,” aldus De Wit die zijn derde Europese treffer van het seizoen maakte.

Dat de kwartfinale na twee achtereenvolgende thuisduels op vreemde bodem in Monaco of Madrid wordt afgewerkt, is een feit. “Dat wordt een mooi tripje, maar er is niets mooiers dan een Europees avondje op De Toekomst. Ik denk dat wij hier het meeste publiek trekken van alle clubs in de Youth League.”

AS Monaco speelt woensdagmiddag thuis tegen Real Madrid. De winnaar speelt vervolgens in de kwartfinales thuis tegen Ajax onder 19 op dinsdag 7 of woensdag 8 maart. Er vindt geen return plaats. Behalve Ajax plaatsten ook FC Porto, Atlético Madrid, Benfica en Red Bull Salzburg zich vanavond voor de kwartfinales. 

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 135.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >