Met meer dan 135.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Vrije trap buitenspel nu ook mogelijk op aanvallende helft

Kijk niet vreemd op als Ajax binnenkort wordt afgevlagd voor buitenspel en de vrije trap op de Ajaxhelft kan worden genomen. Dat mag volgens de nieuwe regels.

07 augustus 2016 - 11:08
UsershyraDesktopajax_dataimages17195d508d85c83855e704de5a5d9712_normal
Na het vlagsignaal gaan dingen iets anders vanaf dit seizoen. © Pro Shots

Hoe het precies zit? Scheidsrechter Dennis Higler legt het uit aan Ajax Life. "Voorheen moest de vrije trap altijd genomen worden op de plaats waar de speler buitenspel stond. Het moment van beoordelen is nu nog steeds het moment van spelen. Maar als een speler bijvoorbeeld terug komt lopen uit buitenspelpositie, dan kan de vrije trap ook zomaar op andere helft zijn."

Voor de locatie van de vrije trap is de plek waar de speler buitenspel stond dus niet meer belangrijk. "Voorheen werd gezegd: je kunt alleen op de aanvallende helft een vrije bal tegenkrijgen. Nu kun je nog steeds alleen maar op de aanvallende helft buitenspel staan, maar de vrije trap wordt genomen op de plek waar de speler de bal aanneemt," vertelt Higler.

Snappen jullie het? Mooi, dan gaan we door naar de strafschoppen. Het deels afschaffen van de driedubbele straf is niet de enige verandering. Scheidsrechter gaan ook beter opletten op het in- en uitlopen. Keepers die te vroeg uitkomen, krijgen vanaf dit seizoen direct geel.

Maar ook de aanvallers moeten opletten dat ze niet te vroeg inlopen, want het kan grotere gevolgen hebben dan eerst, zegt Higler. "Als een speler van de aanvallende partij te vroeg inloopt bij een penalty en de bal werd gestopt, dan werd in het verleden de penalty over genomen. In de nieuwe situatie is het direct een indirecte vrije trap tegen."

Wie nog meer wil weten over de nieuwe spelregels, kan hier klikken. Achter de link vind je het 210 pagina's tellende spelregelboek, inclusief alle veranderingen.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 135.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >