Met meer dan 135.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Dijks en Tete krijgen van Bosz tijd om te groeien in rol

De verdediging werd vorig seizoen bedolven onder de complimenten. Maar nu werden in slechts vier wedstrijden al vijf tegengoals geïncasseerd. Daarmee verdien je geen complimenten. Er is nogal wat veranderd, erkent Peter Bosz. De backs krijgen tijd om in hun rol te groeien.

15 augustus 2016 - 16:50
UsershyraDesktopajax_dataimages15d6748500252aab446bb86f583f70ee_normal
Tete speelt nog lang niet zo opvallend als vorig seizoen. © Pro Shots

Er waren vorig seizoen mensen die speciaal voor Kenny Tete naar het stadion kwamen. Niet dat dit een goed teken is als je bedenkt dat Ajax staat voor aanvallend voetbal, maar het zegt wel iets over de goede optredens van Tete. Ook de acties van Mitchell Dijks konden geregeld op applaus rekenen.

Bosz heeft de nodige veranderingen doorgevoerd, speelt verder naar voren en de automatismen waarop Dijks en Tete konden terugvallen, lijken verdwenen. Het lijkt soms ook wel alsof beide verdedigers te veel nadenken over wat ze moeten doen, met balverlies als gevolg.

“Er is zeker iets veranderd voor de backs,” meldt Bosz als Ajax Life informeert. “De backs zijn binnen onze manier van spelen vaak de jongens die het eerst in balbezit komen. Dat zie je in het moderne voetbal wel vaker. Het centrum wordt dichtgehouden en de opbouw en aanval verloopt langs de zijkanten.”

“De backs komen niet alleen veel in balbezit, ze staan ook hoger dan wellicht gewend. De ruimtes zijn klein en hoe dichter je ook nog eens bij het doel komt, hoe compacter de tegenstander staat en daar wordt het druk. Als je op die details inzoomt, verandert er dus zeker iets.”

Ook de grondgedachte van Dijks en Tete is veranderd. Dat heeft alles te maken met de opvattingen van Bosz. “De grondgedachte bij balverlies is dat je moet teruglopen. Maar niet bij ons. Wij rennen meteen vooruit en geven druk op de bal. Dat geldt voor meer spelers, niet alleen voor de backs. Het zou kunnen dat dit heel anders is ten opzichte van vorig jaar. Dat kan. Ik heb dat niet tot in detail gevolgd.”

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 135.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >