Met meer dan 135.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Bosz over ongeduldige talenten: 'Vluchten of vechten'

Robert Muric staat op het punt te verkassen naar Pescara, Vaclav Cerny maakt zijn minuten weer bij Jong Ajax en 'Appie' Nouri is ook dit seizoen nog niet serieus in beeld geweest. Wat zegt dit over het perspectief van jonge talenten? Dat ze moeten vechten, stelt Peter Bosz.

19 augustus 2016 - 16:55
UsershyraDesktopajax_dataimages5f78ca4ce4e8a9197ab767348a243e45_normal
De trainer werkt graag met talenten die niet meten opgeven. © Sjoerd Tullenaar

Omdat we dankzij het wereldwijde web tegenwoordig overal van op de hoogte kunnen zijn, kennen we ook de talenten van De Toekomst maar al te goed. Het gebeurt wel eens dat 'we' massaal roepen dat een speler als Muric in de basis moet starten, terwijl de trainer van dienst er anders over denkt.

Precies dat is wat er gebeurt rondom jongens als Muric, Cerny en Nouri. Eerst lag het aan Frank de Boer, die niet iedereen een kans gaf, nu blijkt de mening van Bosz nog niet veel af te wijken. Muric staat zelfs op het punt om Ajax de rug toe te keren. Wat is er aan de hand?

“Ik heb Robert in de voorbereiding een week of vijf meegemaakt en hij was voor mij niet een speler die ik in het eerste elftal zou zetten,” verklaart Bosz. “Hij wilde niet wachten, of zijn management wilde niet wachten en vond dat-ie nu moest spelen. Dat ging bij mij niet gebeuren. Ik vind dat een aantal andere jongens op dit moment verder is dan hij.”

Het is rondom de Kroaat, die door Ajax met veel bombarie naar Amsterdam werd gehaald, slechts nog wachten op de bevestiging van de clubs. De verwachting is dat Pescara ook een optie tot koop opneemt in de huurovereenkomst, waarmee het zomaar definitief klaar kan zijn voor Muric.

Cerny staat er wat dat betreft beter voor en hij mocht in het thuisduel met PAOK Saloniki zelfs nog invallen, maar sindsdien vernamen we weinig meer. “Cerny is waanzinnig talentvol en mocht af en toe meedoen en scoorde tegen Celtic. De verwachtingen zijn terecht hoog, maar hij was vorig jaar nog A-junior en het is niet terecht om hem daarmee op te zadelen,” stelt Bosz.

“We moeten voorzichtig zijn met talenten. Iemand van achttien kan heel volwassen ogen, maar je kunt op je twintigste qua voetbal ook nog een jongetje zijn. Cerny heeft nog effe wat langer nodig, hij is nog niet zo ver. Het is moeilijk om geduld te hebben, jonge jongens worden beïnvloed. Maar hier wordt hij een grote jongen van. Ik zeg altijd: vluchten of vechten. Als je vlucht, red je het niet. Als je vecht, dan kom je er. Hij moet vechten.”

Dat laatste geldt net zo goed voor kroonjuweel Nouri. “Hij is ook een getalenteerde speler, die absoluut heel ver kan komen, maar ja: hoeveel geduld heeft hij?”

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 135.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >