Met meer dan 135.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

'Ajaxonwaardig' te milde term na afstraffing tegen Rostov

Wanvertoning. Kansloos. Verzin een negatieve term en het is van toepassing op Ajax' prestatie tegen FK Rostov. Met een 4-1-nederlaag als resultaat.

24 augustus 2016 - 22:39
UsershyraDesktopajax_dataimages3cdd6db7076db22690c731ad6dff3e60_normal
Juichende Russen, treurende Ajacieden: het beeld van de wedstrijd. © Pro Shots

De opdracht van Ajax was duidelijk en werd voor het duel nog eens herhaald door Peter Bosz: scoren. Een tegentreffer van FK Rostov zou daarin niet veel veranderen. Zonder treffer zou Ajax sowieso uitgeschakeld zijn.

Om te scoren moet je echter wel kansen creëren. En die opdracht vergaten de Ajacieden. Zelfs de enige mogelijkheid tot een kans voor rust ging verloren, omdat El Ghazi de bal bij een vrije trap op een mooie plek verkeerd aanlegde voor Gudelj.

FK Rostov hoefde er dus maar weinig tegenover te stellen om overeind te blijven in deze tweede onderlinge wedstrijd. Het eigen doel schoon houden, was voldoende en bleek een simpele opdracht.

In de eigen spaarzame aanvallen creëerden de Russen ook nog het nodige gevaar. In de negende minuut kon Erokhin al scoren na slap ingrijpen van Riedewald, maar hij vond de aanvaller Cillessen op zijn weg.

Verder waren er wat afstandsschoten, totdat Azmoun Rostov in de 34e minuut op 1-0 zette. De spits timede beter dan Tete en kopte de bal in de hoek. Cillessen, die hoogstwaarschijnlijk aan zijn laatste wedstrijd als Ajacied bezig was, kon slechts toekijken.

Bosz zal in de rust wel het nodige hebben gezegd om zijn spelers aan de praat te krijgen, maar in de beginfase van de tweede helft bewezen ze niet daarnaar te hebben geluisterd. Het bleef slap en slordig.

De hoop op een gelukkige gelijkmaker werd snel de kop ingedrukt door Rostov, dat in de 52e minuut via Erohkin de 2-0 binnenkopte en via de knie van Noboa en een goed uitgespeelde counter via Poloz uitliep naar 3-0 en 4-0.

Ook al was het 0-0 gebleven, het had niets uitgemaakt. Want het Ajax van vanavond had ook als het de hele nacht had door mogen voetballen niet gescoord zonder Russische hulp. Het is een even harde als pijnlijke conclusie.

Het werd slechts 4-1 omdat Kudryashov invaller Dolberg nog neerlegde. De Rus kreeg rood, Klaassen benutte zijn derde pingel in deze voorronden.

Er rest nu nog maar een opdracht voor de beleidsmakers, technische staf en spelers, die hopelijk wel succes gaat opleveren: goed in de spiegel kijken.