Nieuws

Ajax vergeet Roda JC bij strot te pakken en verspeelt zege

Ajax heeft totaal onnodig punten gemorst tegen Roda JC: 2-2. Kasper Dolberg maakte voor rust beide Ajaxtreffers tegen de Limburgers, die vlak voor tijd de gelijkmaker maakten.

13 augustus 2016 - 21:42
UsershyraDesktopajax_dataimagesa0dc524c49d696a9c3cb0cda1796a358_normal
Dolberg was graag de match winner geworden, maar zag Roda 2-2 maken © Pro Shots

We moesten een tijdje wachten op Davinson Sánchez, maar dankzij de schorsing van Joël Veltman stond de Colombiaanse verdediger tegen Roda JC al meteen in de basis. Ten opzichte van Sparta-uit kreeg Kasper Dolberg in de spits de voorkeur boven Mateo Cassierra, waar Ajax’ nieuwste aanwinst Bertrand Traoré tevens op de bank plaatsnam.

Binnen acht minuten kon trainer Peter Bosz concluderen dat hij met Dolberg de juiste spits had opgesteld. Davy Klaassen wipte de bal – na een prachtige pass van Jairo Riedewald – voor het doel, waar Dolberg precies op de goede plek stond en de bal binnenkopte: 1-0.

Na een kwartier spelen had Ajax liefst 88 procent van het balbezit en was Roda JC nog amper op de Amsterdamse helft geweest. Maar uitgerekend op het moment dat de statistieken op het scherm kwamen, ontliep Roda-speler Auassar het buitenspelvalletje van Dijks, en prikte de bal achter Cillessen. En dus stond het gewoon 1-1.

Het enorme verschil in balbezit werd dus niet meteen duidelijk in de score, en zelfs niet in het aantal kansen. Waar Roda JC een paar keer bijna met succes kon counteren, liep Ajax bij het vijandelijke doel steeds tegen een rood-zwarte muur aan.

Spits Dolberg werd maar moeilijk in stelling gebracht. Het lukte Klaassen dus na acht minuten spelen, en Sinkgraven een minuutje voor rust. De linksbuiten, die zes minuten eerder na een goede actie op keeper Van Leer stuitte, gaf de bal voor, waarna Dolberg knap voor tegenstander Ananou kroop. Met buitenkantje rechts tikte de Deen de bal achter Van Leer: 2-1.

Sinkgraven, die zeker niet slecht speelde, moest na rust plaats maken voor Amin Younes, die afgelopen weken kampte met een liesblessure. De Duitser oogde fit en gretig – wat goed nieuws is voor het duel met Rostov - en kreeg in de beginfase van de tweede helft enkele goede kansen de score uit te breiden. Zonder succes.

In de 62ste minuut mocht Traoré onder luid gejuich zijn eerste stappen als Ajacied maken, als vervanger van Dolberg. In de 72ste minuut veerden de toeschouwers op, nadat de spits bij de eerste paal gevaarlijk was, maar zijn inzet raakte het zijnet.

Omdat Roda JC ondanks het geringe balbezit toch af en toe gevaarlijk werd en bleef hopen op een geniepige 2-2, bleef het onnodig lang spannend. Ajax begon steeds slordiger te spelen en creëerde daardoor nog maar weinig kansen. En dus ontpopte het duel zich er tot een die Ajax gemakkelijk had moeten winnen, maar wel eens kon gaan gelijkspelen.

En dat gebeurde. Vlak voor tijd kreeg Roda JC onterecht een vrije trap, nadat van Peppen was gaan liggen zonder dat Riedewald hem raakte. De Ajaxverdediger kreeg geel, net als Klaassen wegens protesteren. Uit de vrije trap kon Van Hyfte bij de tweede paal de bal zo binnen tikken.Dat Ananou diep in blessuretijd met zijn tweede gele kaart van het veld moest, maakte voor de score niet meer uit.

Of het duur puntverlies is, moet natuurlijk nog blijken gedurende het seizoen, vast staat wel dat het gelijkspel totaal onnodig was.