Met meer dan 135.000 leden staan we achter Ajax!

Ajax komt ook tegen minder Rostov niet verder dan remise

De kansen op de Champions League zijn er nog volop, maar Ajax had zich vanavond een betere uitgangspositie kunnen verschaffen tegen een matig Rostov. In de Arena werd het slechts 1-1.

16 augustus 2016 - 22:33
UsershyraDesktopajax_dataimages47aa355b0b4b1bfa7ff3488b06b0db87_normal

Peter Bosz stelde gisteren dat de tegenstanders van Ajax dit seizoen efficiënt met de kansen omgaan. Elk duel kreeg Ajax wel een treffer tegen, en op de eerste helft tegen PAOK in Griekenland na, regende het nou niet bepaald kansen voor het doel van Cillessen.

Bosz besloot zijn persconferentie dan ook met het uitspreken van de hoop dat Ajax tegen Rostov de nul zou houden. En wellicht dat hij daarom ook koos voor Veltman als rechtsback in plaats van Tete, die op de bank plaats moest nemen.

Maar Bosz wist al na dertien minuten spelen dat de nul houden wederom niet ging lukken. Uit de eerste de beste kans – zoals het blijkbaar hoort - scoorden de Russen. Noboa schoot een vrije trap in de verre hoek. Cillessen, die net een stapje naar de korte hoek zette, had het nakijken.

Was Ajax maar net zo efficiënt als de tegenstander… Dan was er na dit eerste van twee duels om een plek in de Champions League eigenlijk niets aan de hand geweest. Want kansen waren er aan Amsterdamse kant ook genoeg, al in de eerste helft.

Het begon al in de zesde minuut met een kopbal van Davy Klaassen, die net niet voldoende in de hoek kon worden geplaatst. Rostov-keeper Dzhanaev keerde tien minuten later een schot van El Ghazi op de lijn en zag weer een paar minuten later Younes bij de tweede paal de bal net naast tikken.

De beste en mooiste kansen waren er voor Traoré, die na een halfuur spelen had uitgedokterd hoe hij het meest gevaarlijk kon worden. De spits draaide een paar keer goed weg bij zijn tegenstander, maar vond ook keer op keer de keeper in de baan van het schot.

In de 37e minuut kreeg Bazoer een vrije schotkans, maar zag zijn pegel via Navas naast het doel verdwijnen. De Spanjaard in Russische dienst deed dat echter – onbewust – met de arm. Na overleg met zijn collega achter het doel besloot scheidsrechter Collum de bal op de stip te leggen. Net als in Griekenland schoot Klaassen de bal resoluut binnen: 1-1.

En toch was het bijna weer even snel 1-2, zeg gerust uit de tweede Russische kans. Bukharov kon vrij inkoppen uit een corner, dit keer liet Cillessen zich niet verschalken.

Eigenlijk veranderde het spelbeeld na rust niet. Wat betekende dat Rostov bleef loeren op dat ene moment om te kunnen toeslaan waar Ajax het balbezit had en de beste kansen creëerde.

En net als voor rust was het Traoré die zijn goede spel niet beloond zag worden met een treffer. In de 54e minuut kopte hij de bal tegen Dzhanaev aan, tien minuten later was hij net te laat bij de bal na een slim passje van Klaassen.

Na weer even een hachelijk moment voor het Ajaxdoel – na een vrije trap – counterde Ajax soepel richting het Russische doel, maar uiteindelijk werd een schot van Gudelj door Dzhanaev over het doel getikt.

Ajax kon het hoge tempo echter niet tot het einde van de wedstrijd volhouden, werd slordiger in balbezit, waar Rostov de 1-1 wel prima vond, in de wetenschap dat het volgende week thuis op de nul kan spelen.

Bosz bracht met Cassierra (voor Younes) en Dolberg (voor Traoré) nog wel nieuwe aanvallende impulsen binnen de lijnen, maar een treffer leek eerder uit toeval geboren te moeten worden dan door goed spel. Het leverde een minder enerverende slotfase op dan gehoopt, waarin die extra treffer ook uitbleef. In de extra tijd zette Ajax nog eenmaal aan, maar een vrije trap en corner leverde te weinig gevaar op.

Met 1-1 zal de ploeg niet tevreden zijn, gezien het spelbeeld en gezien de opdracht volgende week. In Rostov moet Ajax minimaal een keer scoren. De ploeg moet dan efficiënter met de kansen omgaan. Zoals de tegenstanders dit seizoen.

Sluit je aan bij onze ruim 135.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.