Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Adidas geeft fans topclubs kans zelf derde shirt te ontwerpen

Helaas is Ajax geen wereldwijde topclub, helaas is het lange tijd geleden dat Ajax een derde shirt opnam in zijn collectie. Maar laten we dit als een begin beschouwen. Adidas geeft fans van zes clubs – of eigenlijk zelfs iedereen – de kans om een derde shirt voor 2017/2018 te ontwerpen.

08 augustus 2016 - 16:12
UsershyraDesktopajax_dataimagesec216bae17caf7d4a219e479042117f5_normal
Dit is het alweer bijna vergeten derde shirt waarin Ajax voetbalde. © Ajax Images

Het gebeurt slechts een paar keer per seizoen dat clubs hun derde shirt uit de kast halen, maar hoe tof is het als dan uitgerekend een creatie van een supporter wordt gedragen? Heel tof! Ajax speelde in seizoen 2004/2005 een enkele keer in dit derde shirt, tegen Ajax Cape Town, AJ Auxerre en in het bekerduel met Willem II - Ajax. Je weet wel, die ene waarin Maxwell zwaar geblesseerd raakte.

Supporters van Real Madrid, Manchester United, Juventus, CR Flamengo, AC Milan en Bayern München kunnen hun kans grijpen. Adidas heeft een ontwerpwedstrijd geopend en het winnende ontwerp dient als basis voor het derde shirt van volgend seizoen. We praten dus over 2017/2018.

Het is steeds vaker al mogelijk om bijvoorbeeld je eigen schoenen te ontwerpen, maar nu gaat de shirtsponsor nog een stap verder. Je kunt via het digitale thuis van Adidas aangeven hoe voorkant, mouw, zijpaneel en boorden zijpaneel er volgens jou uit moeten komen te zien.

Je kunt ervoor kiezen om een template in te kleuren, maar ook opteren voor een blanco ontwerp en dat geheel naar eigen smaak inrichten. Adidas vraagt ontwerpers om zich te laten inspireren door clubs, tradities, geschiedenis en het erfgoed. Ook de stad van een club kan een belangrijke rol spelen.

Het ontwerp moet vervolgens online worden getoond, waarna er diverse stemronden starten en de winnaar wordt geselecteerd uit een Top 100 Galerij. Er moet dus best heel wat gebeuren voordat iemand een winnend ontwerp heeft ingediend, maar het is wel gewoon een gaaf idee.

Richting 2017/2018 schreef FC Basel eerder zelf al een soort prijsvraag uit onder zijn supporters. De fans mochten uit vier ontwerpen stemmen op hun ideale thuisshirt en daar wordt dan volgend seizoen ook daadwerkelijk in gespeeld.

Het plan van Basel hebben wij van Ajax Life voorgelegd aan Ajax zelf, maar het enthousiasme was bij een woordvoerder toen niet heel groot. “Er zijn vanuit zowel Adidas als Ajax al meerdere medewerkers betrokken bij de ontwerpen. Die werkwijze bevalt goed en er is dus geen directe aanleiding om dat te veranderen.”

“Die mensen zijn vanzelfsprekend voetballiefhebbers en in de meeste gevallen ook Ajaxsupporters. Wij spreken onze voorkeur uit in gesprekken met Adidas en nadien presenteren we de nieuwe tenues. Daarin trekken we gezamenlijk op en dit gaat al jaren naar tevredenheid van zowel Adidas als Ajax.”

Wie weet dat ook supporters van Ajax vroeg of laat nog eens invloed krijgen op het ontwerp van shirts.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >