Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Laten we Milik te makkelijk gaan?

Arek Milik staat op het punt van vertrekken, tenminste als ik de verschillende Ajaxwachters mag geloven. Ik verbaas me een beetje over mijn eigen reactie op de aanstaande transfer. Ik vind het, geloof ik, allemaal niet zo erg.

Door Niels Pach
05 juli 2016 - 12:07
UsershyraDesktopajax_dataimagesfd96fd04e69eb021ec05238717b1ca90_normal
Het is zo goed als zeker dat Milik deze zomer uitvliegt. © Pro Shots

Dat terwijl Milik de beste spits is sinds Marko Pantelic. Want ga maar na wie er verder in de punt hebben gestaan... Eigenlijk heeft alleen Siem de Jong het in de tussentijd goed gedaan, maar hij was natuurlijk meer een middenvelder.

Verder liepen er nog een paar verdwaalde buitenspelers van 1.38 meter in de spits en Kolbeinn Sigthórsson was na al zijn blessures helaas ook niet meer goed genoeg. Over Yaya Sanogo ga ik het verder niet hebben.

We mogen onze handen dus dichtknijpen met een nummer negen als Milik. Zijn eindtotaal van 21 competitiedoelpunten is best goed, want je moet er even bij bedenken dat hij pas na de winterstop echt het vertrouwen kreeg van Frank de Boer. Bovendien pikt de Pool Europees ook zijn doelpunten mee.

Waarom vind ik het niet erg dat Milik vertrekt?

Waarom laat Ajax hem dan toch zo makkelijk gaan, nu hij net zijn draai heeft gevonden? En eigenlijk nog vreemder, waarom vind ik dat niet erg?

Jarenlang stoorde ik me aan het feit dat Ajax elke zomer de beste spelers liet vertrekken. Nooit kon er echt worden gebouwd aan een team. Op het moment dat de stenen in het midden van de muur waren uitgegroeid naar hoekstenen vetrokken ze naar clubs in grotere competities.

“Dat is het lot van eredivisieclubs, we zijn een opleidingsland, Ajax kan het geld niet weigeren,” zijn dan vaak de argumenten. Ik heb dat altijd onzin gevonden. Ajax is een voetbalclub die moet presteren. Geld verdienen is een middel, geen doel. Bovendien tekenen spelers met hun volle verstand een contract, daar mag je ze als club aan houden.

Als je je beste speler niet verkoopt, daardoor kampioen wordt en je verzekert van de Champions League en ook nog eens een paar Europese ronden weet te overleven, pak je waarschijnlijk meer geld dan het transferbedrag.

Het is natuurlijk financieel wat risicovoller dan telkens je beste spelers verkopen. Maar als je zo structureel spelers een jaar of twee jaar langer aan je weet te binden, worden de prestaties vanzelf beter. Daar ben ik van overtuigd.

Maar goed, nu weet ik nog steeds niet waarom ik er bij Milik anders in sta. Misschien is het omdat zijn vertrek de weg vrij maakt voor Klaas-Jan Huntelaar. Of is het omdat ik er ergens weet dat Milik geen typische Ajaxspits is? Of komt het doordat ik inmiddels verpest ben en ook vooral denk in geld in plaats van prestaties?

Vragen, vragen, vragen. Voorlopig blijven ze onbeantwoord. Wat ik wel zeker weet: we gaan de komende jaren nog veel horen van Milik en kunnen dan altijd zeggen dat hij dat heeft geleerd bij Ajax.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >