Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

KNVB laat alle velden eredivisie even groot maken

De KNVB vindt het belangrijk om gelijke omstandigheden te creëren en verplicht clubs daarom per dit seizoen op een veld te spelen van 105 meter lang bij 68 meter breed. De helft van de clubs moest zijn veld aanpassen, kunstgras blijft voorlopig toegestaan.

19 juli 2016 - 10:26
UsershyraDesktopajax_dataimages8abbaca3c5ad3cd0ce4968c6c4306157_normal
Het schijnt dat het veld in De Kuip iets wordt verkleind. © Pro Shots

Het idee voor gelijke velden komt uit de koker van het technisch platform van de KNVB, waarin diverse directeuren en coaches zitting hebben. Jelle Goes noemt als motivatie dat de voetbalbond ernaar streeft om gelijke omstandigheden te creëren voor alle clubs.

“Dit is wat we hebben afgesproken in het beleidsplan Winnaars van Morgen. Deze afmetingen zijn internationaal gangbaar,” reageert Goes tegenover Voetbal International. “Bij het opmeten van alle stadions bleek dat alle clubs voldoende ruimte hebben om de aanpassingen door te voeren.”

Bij Willem II zorgde het vergroten van het veld voor wat praktische problemen, lezen we in het Brabants Dagblad. Het veld was vier meter te kort en op de nieuwe plaats van een van de doelpalen ligt een leiding van de veldverwarming en het was best nog een beetje gedoe om dit op te lossen.

De Tilburgers hielden buiten de lijnen precies voldoende ruimte over. Er worden aanvullende eisen gesteld, omdat er reclame op een strook gras naast de doelen moet worden geprojecteerd. Deze reclames zijn zichtbaar tijdens uitzendingen op televisie, leve het moderne voetbal...

Maar wacht effe. Alle velden even groot, gelijke omstandigheden... Hoe zit dat met kunstgras? Er wordt nu in ieder geval onderzoek naar gedaan. “Effecten op bijvoorbeeld balaannames, duels, scoringskansen en de ontwikkeling van spelers en teams blijken nu nog niet uit statistieken,” meldt Goes desgevraagd. “Wel geeft zeventig procent van de coaches en spelers de voorkeur aan natuurgras. We gaan daar nog verder in duiken.”

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >