Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax mag voortaan liefst twaalf wisselspelers aanwijzen

Ken je het begrip negentiende man? Zo niet, vergeet onze vraag dan maar gelijk weer. Er zijn wat wijzigingen in het grote voetbalreglement, die door de KNVB worden overgenomen. Zo kan het gebeuren dat Ajax komend seizoen twaalf spelers op de bank laat plaatsnemen.

11 juli 2016 - 14:28
UsershyraDesktopajax_dataimages45d98b18b3b54fd3930ad92f6d1757ba_normal
Inschikken alsjeblieft, er komt een mannetje of vijf bij! © Pro Shots

Je hebt op het EK vast meegekregen dat de aftrap voortaan door een speler mag worden verricht. Onderdeel van een veel groter pakket aan wijzigingen van de spelregels is dat clubs veel meer wisselspelers op de bank mogen zetten.

Voorheen moesten trainers behoorlijk selectief zijn, vanaf nu hoeft dat niet meer. De regel is nu als volgt: minimaal zeven wisselspelers, maximaal twaalf. Clubs zijn er vrij in om te bepalen hoe ze dit alles aanpakken, schrijft de KNVB.

Het gebeurt nu wel eens dat in de voorbereiding een extra speler wordt opgeroepen, bijvoorbeeld als er pijntjes zijn. De betreffende speler moet soms op de tribune plaatsnemen als blijkt dat de gewenste basisklant alsnog fit is.

Die tribuneplaats voor de afvaller behoort voortaan tot het verleden, omdat hij gewoon deel mag uitmaken van de wedstrijdselectie. Een praktisch gevolg is wel dat er extra plaatsen in of naast de dug-outs moeten worden aangebracht, zodat iedereen een zitplaats heeft.

“Dit bevordert het teamproces en de ontwikkeling van jonge spelers,” reageert technisch manager Jelle Goes van de KNVB. De nummers 19 tot 24 binnen een selectie horen er nu dus echt bij. “Dankzij de uitbreiding blijven deze spelers betrokken bij de voorbereiding op de wedstrijd.”

Het besluit is van toepassing op alle wedstrijden in het betaald voetbal, van competitieduels tot KNVB-bekerwedstrijden. De regel geldt ook internationaal, aangezien deze is bedacht door de Ifab.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >