Met meer dan 135.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Litmanen over Man van Glas: 'Kwam puur door die enkel'

Jari Litmanen is in Nederland. Dat is nu misschien nieuws, maar over anderhalve dag heb je Jari overal voorbij zien of horen komen. Televisie, radio, noem maar op. Wij van Ajax Life zochten Litmanen zelf op. Hij onthulde een klein geheimpje over zijn bijnaam 'Man van Glas'.

28 april 2016 - 14:55
UsershyraDesktopajax_dataimages9aa83cf7a1ca99b1072b82bbc8b9b7f6_normal
De bijnaam 'Man van Glas' doet Litmanen een beetje pijn, zo blijkt nu. © Aron Urb

De aanleiding voor het bezoek van Litmanen aan Nederland is de verschijning van zijn biografie. Jari is niet zo'n verteller, maar hij vindt toch wel mooi om zijn verhaal een keer te delen. Het boek kun je hier kopen. Schakelen we nu over naar de anekdote over de 'Man van Glas'.

Hij begint er, na ruim een uur, zelf maar over. “Dat werd altijd over mij gezegd. Journalisten, trainer, specialisten, ze wisten het allemaal. Ik zou niet goed eten, slapen en mentaal te zwak zijn om topsport te bedrijven. Alles werd erbij gehaald om mijn blessures te verklaren, maar ik wist zelf dat het puur door die rechterenkel kwam.”

Mentaal zwak? Voor het eerst gedurende het interview met Ajax Life toont Litmanen ergernis. “Hoezo zwak? Het is mentaal juist ontzettend moeilijk om alleen maar geblesseerd te zijn. Ik heb harder moeten knokken dan ieder voetbaltalent om de top te kunnen halen. Ik wist al vanaf mijn negende dat mijn enkel mijn zwakke punt was.”

“Daarna werd het door slijtage alleen maar slechter. Negen van de tien blessures had ik aan mijn rechterbeen. Of het nu mijn lies, bovenbeen, hamstring of kuit was. Ik voel het nu nog. Ik kan alles met die enkel doen, als ik maar regelmatig word behandeld. Vanavond laat ik me in Helsinki ook weer behandelen.”

Hij onderging de kritiek, beet soms op zijn lippen, maar hield bewust zijn mond. “Ik heb er bij Ajax nooit over willen praten. Had ik dat wel gedaan, dan zouden er veel meer vragen zijn gekomen en bovendien zouden tegenstanders me elke wedstrijd een schop op die enkel geven. Ik wilde fit blijven. Daarom liet ik mijn voetbalschoenen ook breder maken en legde ik er een zooltje in. Ik deed álles, maar dan ook álles om die enkel stabiel te houden, terwijl de buitenwacht er allerlei randzaken bijhaalde.”

Het volledige interview met Litmanen heeft eind maart in onze krant gestaan.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 135.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >