Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

KNVB mag nummer 14 niet bevriezen van Fifa

Het Nederlands elftal speelde in de wedstrijd tegen Frankrijk zonder rugnummer 14 als eerbetoon aan de overleden Johan Cruijff. De KNVB wilde het legendarische nummer helemaal nooit meer gebruiken, maar de Fifa stak daar een stokje voor.

26 maart 2016 - 12:54

In het duel met de Fransen verleende de Fifa nog wel toestemming om rugnummer 14 niet te gebruiken. KNVB-directeur Bert van Oostveen deed ook een poging om het nummer voor langere tijd vrij te houden. “Dat bleek niet toegestaan. Dat komt door een aantal internationale regels,” zei Van Oostveen tegen SBS 6.

Wat die regeltjes precies zijn is onduidelijk. Feit is dat het Ajax wel lukte om het nummer te bevriezen. De Amsterdamse club eerde de legendarische voetballer op zijn zestigste verjaardag in 2007 door het nummer vanaf dat moment nooit meer te gebruiken.

De vraag is of Cruijff zich heel erg vereerd zou hebben gevoeld door het gebaar van de KNVB. Toen Ajax in 2007 het nummer 14 bevroor reageerde Cruijff geheel op zijn eigen manier. “Dat is toch geen eerbetoon? Je moet juist altijd je beste speler met nummer 14 laten spelen,” zei hij destijds tegen De Telegraaf.

Overigens was er ondanks dat er bij Ajax was afgesproken nooit meer met nummer 14 te spelen toch nog één keer een Ajacied die dat wel deed. Aras Özbiliz kwam tot zijn eigen verbazing in 2011 in een oefenduel met Buitenpost met nummer 14 het veld in. "Ik vroeg of het nummer klopte,” reageerde hij tegen Ajax TV. “Ze zeiden ja, en toen heb ik 'm maar aangedaan. Maar ik denk dat het eenmalig is geweest.”

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >