Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Zivkovic: 'Ik pas misschien wel beter bij Utrecht dan Ajax'

Richairo Zivkovic vecht naar eigen zeggen bij FC Utrecht voor zijn laatste kans om iets te maken van zijn carrière. Hij voegt daaraan toe dat hij geleerd heeft van het verleden en gebruikt dat voor de toekomst.

01 december 2016 - 14:47
UsershyraDesktopajax_dataimagesc8e132c15475cad1ffd2a74133023678_normal
Zivkovic kreeg dit seizoen in de Arena kansen, maar scoorde niet. © Pro Shots

Zivkovic heeft nog contract voor 2,5 jaar bij Ajax, maar wordt dit seizoen uitgeleend aan FC Utrecht. Daar gaat het best aardig, in veertien wedstrijden maakte hij zes doelpunten. Maar belangrijker: Zivkovic heeft het naar zijn zin in de Domstad.

Ondertussen houdt Zivkovic Ajax nog in de gaten en het is hem niet ontgaan hoe goed Kasper Dolberg het doet. Op langere termijn toch een concurrent van hem. “Ik kijk met bewondering naar hem,” zegt Zivkovic in gesprek met Voetbal International.

“Ik zag ’m voor het eerst tijdens de voorbereiding op dit seizoen, maar zoals hij het nu doet, zoals-ie nú speelt, dat heb ik toen echt niet gezien. Hij is balvast, terwijl ik dat juist veel beter moet leren worden. Dolberg is zodoende veel meer een aanspeelpunt dan ik,” aldus Zivko.

Dat is een interessant punt wat Zivkovic benoemt, want als een spits van Ajax iets moet zijn, is het wel balvast. De 20-jarige is zich daarvan bewust. “Ik werk er hard aan dat zelf ook meer te worden, samen met onze spitsentrainer Hans van de Haar. Bij Ajax deed ik dat trouwens al met Dennis Bergkamp. Ik geef toe dat ik me op die onderdelen moet verbeteren, al spelen we bij FC Utrecht op een andere manier dan ik gewend was in Amsterdam.”

Want waar Ajax met drie spitsen diep op de helft van de tegenstander speelt, stelt FC Utrecht er twee op die juist gebruik moeten maken van de ruimte achter de verdediging. “Voor mij was het wennen, twee spitsen, vooral de afstemming. Wat doet hij als ik dit doe? Maar die gewenning ging vrij snel. Ik heb veel gevoel voor ruimte, dan voel ik me ook prettig. Intuïtief weet ik hoe ik moet bewegen, waar ik heen moet,” zegt Zivkovic.

Na deze uitleg vraagt de interviewer van dienst zich af of Zivkovic dan niet beter past in een 4-4-2-systeem in plaats van de 4-3-3 van Ajax. “Misschien wel, inderdaad. Ik kan bij FC Utrecht veel meer mijn ei kwijt dan dat ik dat kon bij Ajax. Het systeem was ook een van de redenen hier naartoe te gaan. Trainer Erik ten Hag wilde graag met me werken en diep van binnen voelde ik ook wel dat ik zou passen in de manier waarop hij ons laat voetballen. Dat blijkt ook wel.”

Maar dat betekent niet dat de spits als hij volgend seizoen terugkeert bij Ajax niet meer kan functioneren in een 4-3-3-systeem. “Ik zal altijd in een systeem met drie aanvallers kúnnen spelen. Daarmee ben ik immers opgegroeid, zoiets verleer je dan ook niet. Maar ik ben het met je eens dat ik met mijn kwaliteiten misschien beter tot mijn recht kom in teams met twee spitsen.”

Ondanks dat het spelsysteem van Ajax hem dus niet op het lijf is geschreven, heeft Zivkovic geen seconde spijt van zijn overstap naar Ajax. “Hoe kan je spijt hebben als zo’n club je vraagt? Welke jongen van mijn leeftijd zou nee hebben gezegd tegen Ajax?”

Het gehele interview met Zivkovic staat achter de betaalmuur van Blendle.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >