Met meer dan 135.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Viergever over tegengoals: 'Iedereen krijgt een mannetje'

We hebben een heleboel gejuicht de laatste weken dankzij Ajax, maar deels een beetje te vroeg. Het overkwam de Ajacieden tegen FC Utrecht toch weer twee maal: tegengoals uit dode spelmomenten. Nick Viergever erkent dat dit onderdeel beter moet.

04 oktober 2016 - 10:01
UsershyraDesktopajax_dataimagesa071a3e147182e204473d95f5b7aa69f_normal
Je verwacht het niet: Viergever deelt een panna uit. © Pro Shots

De openingsmaand van het seizoen leverde haast alleen maar tegentreffers op uit spelhervattingen, maar de verdediging leek de stijgende lijn te pakken te hebben. Vrije trappen en corners werden prima onschadelijk gemaakt, de ploeg liet geen punt meer liggen.

Tot Utrecht-thuis. Ja, het was een knappe kopbal van Kevin Conboy. Maar daar klappen we liever niet voor. Viergever snapt dat. “Het is toch een stukje scherpte. Die jongen kopt vrij in, hoe fantastisch ook vanaf elf meter. Je moet bij elkaar blijven en dan kan niemand zo'n bal raak knikken,” legt hij uit aan Ajax Life.

De laatste linie van Ajax koos begin dit seizoen nog voor zonedekking, maar daar is Peter Bosz snel op teruggekomen. Mannetje bij mannetje, lengte bij lengte. We kennen het allemaal van veld 3 op zaterdag, we mogen er ook op letten als Ajax een standaardsituatie verdedigt.

Viergever: “De afspraken zijn weer hetzelfde als altijd. Iedereen krijgt een mannetje en die mag niet scoren. Je bent verantwoordelijk voor je man, maar het overkomt ons nog te vaak. Het moet eruit, zeker weten. Het zou duidelijk moeten zijn. We scoren zelf vaak uit corners en vrije trappen, dat is een wapen. Het zijn extraatjes als je zo scoort en je kunt er wedstrijden door bepalen.”

De ontwikkelingen tijdens Ajax - Utrecht (3-2) werden inderdaad door dode momenten bepaald. En toch is het gekke: Ajax verdedigt verder naar voren en neemt dus meer risico's, maar krijgt juist doelpunten tegen als de hele ploeg achterin staat.

“We nemen echt niet veel risico, hoor,” reageert Viergever op die suggestie. “Utrecht speelt enkele counters uit, maar dat ligt niet aan de risico's die we nemen. Dan staat het niet goed. Zij komen eruit en spelen de spits in, die heeft tien meter vrije ruimte. Dan kan-ie de bal weer meegeven aan Zivkovic.”

“Het klopt wel dat we proberen verder door te dekken. Daardoor staat het achterin een-op-een, vorig jaar stond daar nog een vrije man. Als we een-op-een spelen moet het wel goed verzorgd zijn,” vervolgt hij.

Viergever maakte in de tweede helft enige tijd deel uit van een driemansverdediging. Daley Sinkgraven ging naar de kant, Riechedly Bazoer kwam erbij op het middenveld. Een gedurfde wissel van Peter Bosz, al vindt de verdediger ook dat wel meevallen.

“Het was zo afgesproken: drie verdedigers en een ruit op het middenveld. Het had meer met de wissel van Daley te maken dan de tussenstand van 1-1. Vorig jaar pakte 3-4-3 niet goed uit tegen Utrecht, maar toen kwamen we er voetballend ook totaal niet doorheen. Nu stonden we ook met drie man achterop als Daley mee in de aanval ging.”

“We vonden nu wel de vrije man die we vorig jaar niet wisten te vinden. Die vrije man stond op het middenveld en vanaf daar verplaatsten we het spel alsnog naar de zijkanten. Vorig jaar speelden we te snel de backs in en dat is wat Utrecht graag heeft. Je moet de bal in het midden houden. Omdat we nu niet tegen een muur opliepen, konden we het prima omzetten naar 3-4-3.”

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 135.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >