Met meer dan 135.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Overmars: 'Ajax moet toegroeien naar één jaar op topniveau'

In de Arena wordt deze dagen door de mondiale voetbaltop hard nagedacht over de vraag hoe het voetbalspelletje te verbeteren. Dat gebeurt allemaal onder de vlag van het sportinstituut Aspire Academy, bestaande uit ambitieuze (en rijke) Qatari. Ajax is ook van de partij.

03 oktober 2016 - 17:28
UsershyraDesktopajax_dataimagesa21842b41b088084b32d7ca32a9ffca1_normal
Talentvolle jeugd kan maar het beste naar Amsterdam komen, toch Marc? ©Pro Shots

Op het jaarlijkse congres worden masterclasses gegeven door de Chileense voetbalprofessor Marcelo Bielsa en voormalig Spurs-trainer André Villas-Boas. Daarnaast worden enkele oud-spelers, zoals Xavi en Carles Puyol, op het podium geïnterviewd over onder meer het belang van een goede eigen jeugdopleiding en de toekomst van het mondiale voetbal.

Namens Ajax mochten directeur spelersbeleid Marc Overmars en Ronald de Boer (oud-speler en ambassadeur in Qatar) het Ajaxsucces van de jaren negentig verklaren. Daarnaast moest het duo ten overstaan van de absolute voetbaltop gaan uitleggen of de successen uit het verleden zich ooit nog eens gaan herhalen.

Overmars gebruikte het podium nog maar eens om de nieuwe verhoudingen in voetballand duidelijk te maken. “Succes in de Champions League is voor Ajax moeilijk. Financieel kunnen we nog niet eens concurreren met clubs uit het Championship. Ajax moet toegroeien naar een situatie dat een team één seizoen lang op topniveau is. Op dat niveau kunnen we dan niet blijven, maar we kunnen er wel steeds naartoe groeien.”

De voormalige linksbuiten vertelde ook dat het lastig blijft om de balans te vinden tussen het spelen met bijvoorbeeld zes eigen jeugdspelers en jaarlijks succesvol zijn. Bouwen is moeilijk. “Nederland is een opleidland voor de grote competities geworden. Ronald (De Boer) was 28 toen hij vertrok bij Ajax. Ikzelf ging weg op mijn 24ste en nu gaan ze al op 21-jarige leeftijd.”

Spelers vertrekken op jonge leeftijd, zonder een garantie op speelminuten. “Je ziet in de grote competities dat het moeilijk is om eigen jeugd in te passen,” hield hij zijn toehoorders al dan niet bewust een kritische spiegel voor.

Overmars brak in dat verband nog wel een lans voor zijn voormalige trainer Louis van Gaal, die Xavi en Iniesta bij FC Barcelona liet doorbreken en ook bij Manchester United speelminuten gunde aan bijvoorbeeld Marcus Rashford. “Het is belangrijk dat jonge spelers die kans krijgen. Daarin moet je als trainer de steun krijgen van het bestuur en de fans. Pas als iedereen dezelfde kant op wil, heeft zoiets kans tot slagen.”

Uiteraard wilden de Qatari van het Ajaxduo weten of het nog goed komt met het Nederlands voetbal. “Momenteel zitten we in een moeilijke periode. Net als Ajax,” erkende De Boer. “We mogen als klein land trots zijn op wat we gepresteerd hebben, maar nu moeten we even geduld hebben. Talent komt en gaat. Er is veel talent in Nederland. Ik verwacht dat de volgende generatie er op het WK van 2022 weer staat.” 

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 135.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >