Met meer dan 135.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Bosz kan met een blik doordringen tot stille Dolberg

Zo groot als het talent van Kasper Dolberg is, zo onpeilbaar is zijn karakter voor de buitenwereld. Het is moeilijk om aan de spits te zien wat hij van iets vindt. Voor Peter Bosz is dat anders, hij heeft aan een blik voldoende om tot Dolberg door te dringen.

05 oktober 2016 - 15:52
UsershyraDesktopajax_dataimagesae8ed35a239b5acf6e38e35483a742d4_normal
Bosz is voorzichtig met Dolberg en spaart hem tijdens wedstrijden en trainingen. © Pro Shots

“Ik begrijp van zijn ouders dat hij thuis ook niet veel zegt,” vertelt Bosz in Voetbal International over de spits. “Tijdens het trainingskamp in Oostenrijk, begin juli, had ik voor het eerst een wat langer gesprek met hem. Volgens mij kon ik wel tot hem doordringen en sindsdien hebben we een klik. Ik hoef niet eindeloos met hem van gedachten te wisselen, een blik is vaak voldoende.”

Het is niet de eerste keer dat Bosz met een type als Dolberg te maken krijgt. In zijn periode als trainer van Vitesse had hij met Valeri Qazaishvili ook een stille jongen in de selectie. Er werd over hem gezegd dat hij geen Engels sprak. “Totdat ik hem na een paar weken vloeiend Engels hoorde praten. Het zat gewoon niet in zijn karakter om zijn mond open te trekken of met emoties te reageren,” zegt Bosz.

Bosz kreeg Qazaishvili toen, net als Dolberg nu, aan de praat. Al gebeurt dat praten vooral met de voeten. Dolberg (nog net 18 jaar) heeft zich door zijn goede spel al bijna onmisbaar gemaakt. Hij scoort veel en is als aanspeelpunt belangrijk. “Maar we zijn voorzichtig met hem,” benadrukt Bosz.

Daarom is het extra vervelend dat Dolberg geblesseerd is afgehaakt bij Denemarken onder 21. Maar misschien is het ook wel onderdeel van de voorzorgsmaatregelen. De voorzichtigheid bestaat overigens niet alleen uit reservebeurten of wissels tijdens wedstrijd, het gebeurt ook op het trainingsveld.

“Op zijn leeftijd en met zijn fysieke voorkomen voelt iedere training als een wedstrijd. Daarom moeten we hem niet over de kling jagen,” vertelt Bosz. “Geen speler kan vijf of zes keer per week de intensiteit van een wedstrijd ervaren. We zijn zuinig op hem en gaan zo ook met hem om.”

“We meten alles en kunnen het zo perfect monitoren. Op trainingen laten we hem tijdens bepaalde oefeningen bewust buiten de groep, of met een groot positiespel neemt hij de rol van kaatser aan de zijkant in. We willen het beste uit de spelers halen, maar bij een talent als Dolberg is de fysieke gesteldheid vaak leidend.”

Het uitgebreide verhaal van VI over de eerste honderd dagen van Peter Bosz als trainer van Ajax is te lezen achter de betaalmuur van Blendle.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 135.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >